Sučeljavanje - dojmovi kandidata i analitičara

Golemo zanimanje za sinoćnje sučeljavanje na HTV-u potvrđuju i podaci o gledanosti. Gledalo ga je više od 770.000 ljudi, gotovo 700.000 na Prvom i više od 70.000 na Četvrtom programu. Reakcije ne prestaju od trenutka kada su kandidati izašli iz Studija 9 HTV-a.

Nakon dvoipolsatnog političkog nadmudrivanja većina je kandidata vruće glave još jedanput stala pred kamere.

- Pa evo ja sam više se nadala da ćemo razgovarati o programu. Bilo je dvoje troje njih, koji mi uopće nisu htjeli pružiti ruku. Mislim da je to prije stvar kućnog odgoja ili nedostatka, predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović. 

- Stajao sam dva i pol sata na tvrdom, leđa drže. Glava radi. Nažalost nema tu prostora za raspravu jer je prekratko vrijeme, znate. Sad je lako napadati novinare koja su nam pitanja postavljali, pristali smo na to i na ta pravila igre, rekao je predsjednički kandidat Zoran Milanović.

- Pa evo dojmovi su dobri, nekako mi je brzo proletjelo. Očekivao sam dulje kad su mi rekli da traje 2 i pol sata, ali proletjelo, rekao je predsjednički kandidat Dejan Kovač.
- Drago mi je da smo imali po prvi puta prilike reći tim tehnokratskim elitama i kandidatima establishmenta neke stvari koje nam do sada nisu bile omogućene, predsjednička kandidatkinja Katarina Peović.

Jedan od, prema anketama, favorita ovih izbora, svoje je dojmove podijelio tek nakon prospavane noći.

- Da se vidjelo da je sve skupa bilo prilagođeno tome da gospođa Grabar-Kitarović i dobije ta pitanja unaprijed, vjerojatno je dio tih pitanja i napisan na Pantovčaku, sve je žena znala onih prvih par pitanja, rekao je predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

U dvjema najvećim političkim strankama danas svatko svojeg kandidata hvali. 

- Ako vidimo gospodina Škoru, bacio je ručnik, predao se, u zadnjim izjavama je pokazao da će kriviti druge za poraz, prema tome vidimo njezinu snagu, gospodin Milanović ima teret bivšeg bivanja premijerom, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić.

- Ono što znam da se Milanović jučer potvrdio  kao najozbiljniji kanidat za predsjednika. Žao mi je što su tim sučeljavanjem dominirale samo svjetonazorske teme koje su važne za Hrvatsku, ali nisu dominirale teme koje su npr. važne za ingerenciju samog predsjednika države, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Politički analitičar Ivica Relković smatra da je nakon debate trojka kojoj se daje najviše izgleda sačuvala svoje pozicije, ali su se promijenili međusobni odnosi snaga.

- Da ovo je skretnica i sada imamo HDZ-ov tim koji će u idućih nekoliko dana pokušati poentirati, imamo Zorana Milanovića koji na  ovom gradi pokušaj da si osigura taj drugi krug da ne dođe do rasipanja glasova i imamo Škoru koji sad mora vidjeti na koji se način resetirati u zadnja 2,3 dana koja su ključna, rekao je Relković.

Sučeljavanje je budno pratila i komunikologinja Smiljana Leinert Novosel, posebno govor tijela, držanje i jasnoću poruka.

- Najjaču pozu, da ne kažem dominantnu poziciju, je neverbalno signalizirao Zoran Milanović, ali on je i inače takav da je on vrlo spretan, ne samo u izražavanju, nego i moćno komunicira. I predsjednica se dobro jučer držala. Ona je shvatila da pored povezivanja s ljudima treba pokazati određenu dozu ozbiljnosti i ona je vrlo kontrolirano i odgovorno odgovarala na postavljena pitanja, smatra Smiljana Leinert Novosel.
No na pitanje svih pitanja - tko će u nedjelju pobijediti, odgovora još nema. Zadnju imaju građani.