I dalje južina, ali i manja potrošnja drva, plina...

U pokušaju parafraziranja Cesarića,
ali bez vode, rakije i drugog pića:

Južina je - znamo, o znamo,
Znamo i da se štedi na drvima, plinu.
No, zime, zime, zime amo,
jer utjehe nema uz ovu iznimnu toplinu.


Možda bi ljubitelji za prosinac "normalnijeg" vremena od postojećega mogli i na ovaj način parafrazirati poznate stihove pjesme "Vagonaši" Dobriše Cesarića, koji je umro 18. prosinca 1980. godine. I dok je tada u Zagrebu najniža temperatura zraka bila -0,4 °C, a najviša 2,4 °C - ove srijede u Zagrebu se temperatura nije spuštala ispod 7,3 °C, a poslijepodne je bila čak 17,9 °C. Kao rijetko kada - samo 4 dana - tako kasno u godini. A u Dubrovniku je, primjerice, bilo još iznimnije - najniža je temperatura zraka bila čak 16,0 °C, a najviša iznimnih 19,2 °C, kao samo jednom u znanoj povijesti mjerenja poslije 13. prosinca. Neuobičajeno toplo vrijeme potaklo je i kojekakve neuobičajene pojave za sredinu prosinca, pa su na Zavižanu vidjeli guštera kako se sunča i grije na kamenu u čijoj je blizini nekoliko centimetara snijega, a ponegdje su se već pojavili i jaglaci - prvi vjesnici proljeća!?

I sljedećih će dana biti iznadprosječno toplo, do nedjelje uz južinu i pad tlaka, te sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a i uz sve češću kišu, osobito na Jadranu i uz njega i obilnije pljuskove s grmljavinom.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: i dalje južina i iznadprosječna toplina, ponegdje uz kišu

dr. sc. Tanja Renko: "I u četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti dosta sunčanog vremena, posebice u Podunavlju prijepodne, a i vjetar će biti uglavnom slab jugoistočni pa ujutro može u Posavini biti i kratkotrajne magle. Najniža temperatura zraka od 0 do 6 °C, a najviša dnevna između 12 i 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljiva naoblaka pa će neki predjeli biti sunčaniji, neki oblačniji. Umjerenog će vjetra osim u gorju biti na krajnjem sjeverozapadu. I dalje neuobičajeno toplo, no uz koji stupanj nižu temperaturu u odnosu na onu u srijedu.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici umjereno do pretežno oblačno. Prijepodne će kiše, moguće i grmljavine, biti većinom u dijelu Istre i na otvorenom moru, no prema večeri sve češće i drugdje. U gorju će puhati umjeren južni i jugozapadni vjetar, na moru umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12 °C u gorju i u unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima između 13 i 15 °C. Najviša dnevna uglavnom od 13 do 17 °C.

U Dalmaciji će oblaka kroz dan biti sve više i u drugom će dijelu dana prevladavati oblačno vrijeme, a povremene će kiša biti prvo na otvorenom moru, potom prema večeri sve više i uz obalu te u unutrašnjosti. Bit će vjetrovito uz umjereno i jako, na otvorenom moru i olujno jugo.

I na krajnjem jugu Hrvatske vjetrovito, uz umjereno valovito i valovito more, a iako će prijepodne proteći uz uglavnom suho vrijeme i sunčana razdoblja, prema večeri će se jače naoblačiti i rast će vjerojatnost za mjestimičnu kišu. Temperatura zraka od 15 do 19 °C."Sljedećih dana i dalje relativno toplo, ali i kišovito, do nedjelje uz južinu

"Na kopnu u nastavku tjedna povremeno kiša, posebno u subotu i nedjelju kada će je biti posvuda. Petak i subota bit će još dosta topliji od uobičajenog, no u nedjelju će s okretanjem vjetra na sjeverni početi stizati hladniji zrak pa će biti ipak malo svježije. Početak idućeg tjedna stabilniji, a mjestimice će se noću temperatura spustiti i ispod nule.

Na Jadranu se južina, time i razmjerno toplo vrijeme, nastavlja sve do nedjelje. U nedjelju će jako i olujno jugo i južni vjetar naglo okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, već prijepodne na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana, a do večeri i na krajnjem jugu. A osim što će biti vjetrovito bit će i kišovito, pa će osobito za vikend biti obilnih i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom. Početkom blagdanskog tjedna i dalje vjetrovito, no  stabilnije i svježije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.