Objašnjenje Grabar-Kitarović u vezi s izjavom o korupciji u obavještajnom sustavu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je priopćenje u kojemu je objasnila svoju jučerašnju izjavu na sučeljavanju predsjedničkih kandidata - kako smatra da ima korupcije u obavještajnom sustavu.

- Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića, opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske. I danas je u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica, u kojoj je takav kriminal bio moguć, istrijebljena preko noći. Do kuda je ta hobotnica dosezala, pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice. Time je Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se", stoji u priopćenju. 

Izjava Kolinde Grabar-Kitarović izazvala je reakcije Škore i SDP-a.  

- Ona je sveprisutna u društvu, dakle ona nije samo u politici. Ali meni je najviše zabrinjavajuće kada je ona prisutna u onim agencijama koje bi se trebale baviti borbom protiv korupcije. I imate vrlo ozbiljan slučaj koji je sada u drugostupanjskom postupku gdje su u VSO-i  pronevjereni veliki, veliki novci, rekla je predsjednica novinarima.