Ni vrijeme u srijedu nije po prosinačkome "redu"...

Južina i iznadprosječna toplina nastavljuju se do vikenda, pa će ovaj tjedan biti kao rijetko koji u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela prosinca, pri čemu će i dalje u većini Hrvatske već najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra biti viša od prosječne najviše poslijepodnevne. Srećom za mnoge, vrlo vjerojatno se neće nadmašiti dosadašnji prosinački rekordi, primjerice u Sisku 23,7 °C, Zagrebu 22,5 °C, Osijeku 21,3 °C, Rijeci 20,4 °C i Splitu 18,6 °C, ali nam je - i bit će - u mnogim mjestima toplo kao rijetko kada ovako kasno u godini. A i srednja tjedna temperatura zraka u većini će krajeva biti oko rekordne za ovo doba godine.

Onima koji teško podnose ovo neuobičajeno vrijeme vjerojatno će dodatne nevolje prouzročiti i ponovni pad tlaka od četvrtka do vikenda, te dolazak još vlažnijeg zraka s kojim kiše u nastavku tjedna neće biti samo na Jadranu i područjima uz njega, nego i u sjevernijim krajevima.

U sljedećem tjednu vrijeme će biti primjerenije za kraj godine - temperatura će gotovo sigurno biti niža, na kopnu uz vrlo vjerojatne povremene mjestimične jutarnje "minuse", a u gorju se pojavljuje i mogućnost poneke pahulje. Barem malo mnogima željenog zimskog ugođaja.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Srijeda: i dalje južina i iznadprosječna toplina, ponegdje uz malo kišeU srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a ujutro ponegdje može biti i magle. Vjetar uglavnom slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će podjednaka kao u utorak, a dnevna će biti od 13 do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također djelomice sunčano uz povremeno umjeren, na sjeveru i jak jugozapadni i južni vjetar. Temperatura će biti malo niža nego u utorak, ali i dalje iznimno visoka. Najniža jutarnja temperatura od 8 do 12 °C, a najvipa dnevna ponegdje i 19 °C.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu oblaka će biti više nego na sjeveru unutrašnjosti, pa će mjestimice biti kiše ili ponekog pljuska. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar. Na moru umjereno i jako jugo uz umjereno valovito i valovito more.

Promjenljive naoblake i mjestimične kiše bit će i u Dalmaciji.  Puhat će umjereno i jako, na otvorenome moru i vrlo jako jugo pa na otvorenom srednjeg Jadrana more može biti i jače valovito. Najniža temperatura od 9 °C u unutrašnjosti do 16 °C na otocima, a najviša uglavnom 17 ili 18 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske vjetrovito i promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak. Jugo će i dalje biti jako, na otvorenom i vrlo jako, a temperatura ujutro od 11 do 15 °C, danju od 16 do 19 °C."

I u nastavku tjedna relativno toplo, uz južinu i sve češću kišu...

"U unutrašnjosti će u nastavku tjedna
ujutro mjestimice biti magle, većinom na istoku, a tijekom dana umjerene, u gorju i povećane naoblake. Mjestimične kiše bit će većinom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, i to osobito u subotu i ponegdje u nedjelju. Iznimno toplo bit će sve do kraja tjedna.

Na Jadranu će promjenljive naoblake i povremene kiše biti tijekom cijelog tjedna, osobito u četvrtak te za vikend kad će ponegdje biti i obilnija uz moguću grmljavinu. Sve do subote puhat će umjereno i jako, često i vrlo jako jugo, u nedjelju i južni vjetar, a zatim će sljedeći tjedan okrenuti na sjeverozapadnjak s kojim će osvježiti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.