Koliko su do sada potrošili predsjednički kandidati?

Najviše troškova i donacija - predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović zasad je na prvom mjestu prema financijskom izvješću.

Potrošila je više od 2,7 milijuna kuna, a kampanju su joj donacijama potpomogli i vodeći HDZ-ovci poput Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića.

- Naći ćemo jedan balans između donacija i onoga što će za predsjedničku kandidatkinju osigurati HDZ, ističe glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

S 2,2 milijuna kuna drugi po troškovima je nezavisni kandidat Miroslav Škoro. Najviše je potrošio na zakup medija.

- Ja sam investirao dosad najviše novca sam u ovu kampanju, nekih skoro 2 milijuna kuna, ističe.

Donacije za svog kandidata dali su i brojni SDP-ovci, od šefa stožera Orsata Miljenića do eurozastupnice Biljane Borzan. Zoran Milanović dosad je potrošio više od milijun i 300 tisuća kuna.

- Troškovi su jako mali u odnosu na ono što je zakonski maksimum, koji je paradoksalno čak možda i previsok, kaže Zoran Milanović.

Četvrti kandidat, kada je riječ o utrošenom novcu, jest Dario Juričan. Od gotovo 210 tisuća kuna, 200 tisuća odnosi se na donaciju jednog internetskog portala, u formi oglasnog prostora.

- Novac trošimo nemilice i besprizorno, k'o što i treba u kampanji, kaže Juričan.

Najmanje su potrošili Mislav Kolakušić i Nedjeljko Babić. Kolakušić je naveo samo 12 kuna za otvaranje računa u banci, a Babić ravno - nula kuna. A kako su razglas platili?

- Odmah vam mogu reći, 10 litri crnog vina, 10 bijelog od gospodina Babića, ima 5 tisuća čokota, ima 100 tisuća svinja, dolaze i čvarci, kaže voditelj stožera Nedjeljka Babića, Ivan Valek.

37.500 kuna potrošio je predsjednički kandidat HSLS-a Dejan Kovač, 2.500 kandidat stranke DESNO Anto Đapić. Ivan Pernar, kandidat istoimene stranke, na promidžbu je potrošio 21.000 kuna, nezavisna kandidatkinja Dalija Orešković gotovo 13.000. 88.500 kuna troškovi su Katarine Peović, kandidatkinje Radničke fronte i SRP-a.