"Nema zime dok Božić ne mine."

Iako smo sve bliže kalendarskom početku zime čini se da vrijeme za to nimalo ne mari. U sljedećem tjednu očekuju se, za ovo doba godine, iznadprosječno visoka najviša dnevna temperatura zraka, i to od 14 °C pa do 18 °C. Duž Jadrana, kao i u gorju, vjerojatno će biti oblačno i tmurno vrijeme, povremeno s kišom, prema kraju tjedna sve češćom i obilnijom. Kiša će vam sasvim sigurno poremetiti izvođenje radova planiranih posebno za drugu polovinu tjedna. Ali zato u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj bitno drugačiji vremenski uvjeti. U tim krajevima kiša je vjerojatna tek na samome kraju tjedna pa do tada imate vremena obaviti sada neophodne radove na otvorenom. Istina, u tome vas ponegdje može zasmetati dugotrajna magla. Ali i u magli se je moguće snaći!

Tlo se osjetno ohladilo pa je srednja dnevna temperatura na dubini od desetak centimetara na kontinentu u granicama od 1 °C u gorskoj Hrvatskoj do 4 °C u nizinama, a uzduž Jadrana od 7 °C do 9 °C, na jugu i otocima i do 11°C.

Vremenski uvjeti u sljedećem tjednu na kontinentu bit će povoljni za obavljanje sadnje voćnih sadnica. Ipak, savjet je – ne čekajte kraj tjedna, već čim se i malo prosuši tlo, ili ocijedi voda na nagnutim terenima, obavite i taj posao. Duž Jadrana bolje pričekati burne suhe dane.

Mnogi će se složiti da: "Nema zime dok Božić ne mine", ali isto tako: "Blatan prosinac, blatna sva iduća godina!"
 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.