Nedjelja: toplije, djelomice sunčano, ali gdjegod i kiša

Nakon diljem Hrvatske izraženije promjene vremena, mjestimice i nevremena, plavljenja mora te kiše, ponegdje i obilnije, uz više od 60 litara po četvornome metru, u Makarskoj čak 78 litara - gdje je s onom u dosadašnjem dijelu mjeseca već nadmašena prosječna količina za cijeli prosinac - te u gorju često više od 20 cm snijega, u Begovom razdolju čak 45 cm - tijekom subote se razvedravalo, ali već u nedjelju u dijelu Hrvatske slijedi novo naoblačenje, ponegdje i kiša, te porast temperature. No, jutro će biti većinom hladnije od subotnjega, u unutrašnjosti uz česte "minuse" i maglu, gdjegod i dugotrajniju.

I u novome će tjednu u Hrvatskoj i okolici biti i magle, i oblaka, i sunca, ali i mjestimične kiše, te jugozapadnjaka i juga. Oblačnije, kišovitije i vjetrovitije bit će na Jadranu i krajevima uz njega, a stabilnije u sjevernijim krajevima. I pritom posvuda za prosinac relativno toplo, vjerojatno bez "minusa" čak i u kopnenom području. Štoviše, već ujutro će temperatura zraka biti većinom viša od prosječne najviše poslijepodnevne.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: djelomice sunčano, ali ponegdje i kišaKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju će na istoku zemlje biti dosta sunca. Ponegdje u noći i ujutro treba računati na maglu, koja se samo rijetko može zadržati i dulje kroz dan. Puhat će južni i jugozapadni vjetar, a najviša temperatura bit će malo viša nego u subotu - između 8 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo kao u subotu, no jutro će biti hladnije - najniža temperatura bit će od -2 do 1 °C. U noći i prijepodne bit će mjestimične magle i niskih oblaka, a danju će biti sunčanih razdoblja, posebno u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini te u najvišim predjelima, gdje će puhati jugozapadnjak.

Jugozapadnjaka će biti i u gorju, moguće na udare i jakog, te na sjevernom Jadranu, gdje će uz to biti i juga, uglavnom slabog i umjerenog. Bit će umjereno, ponegdje i pretežno oblačno, a kiša je vjerojatna na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre. U Lici i Gorskome kotaru ujutro može biti magle.

Magla je koja je moguća i u unutrašnjosti Dalmacije. Dan će u ovom dijelu Lijepe naše biti uglavnom sunčan, uz jugo, većinom slabo i umjereno, te malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura zraka malo viša nego u subotu - od 13 do 17 °C. A u unutrašnjosti ujutro hladno s temperaturom između -2 i 2 °C.

Podjednako toplo će danju biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također puhati slabo i umjereno jugo. Prevladavat će uz to sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom."

Novi tjedan - iznadprosječno topao, ponegdje uz kišu...

"Temperatura će zraka sljedećih dana još porasti, u kopnenom području uz jugozapadni i južni vjetar. Bit će uz to umjereno, povremeno i znatno oblačno, a malo je kiše vjerojatno uglavnom u dijelu gorske Hrvatske, i to posebno u Gorskome kotaru, a moguće i mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije.

Na Jadranu će puhati jugo, koje će prema sredini tjedna ponegdje biti jako, osobito na otvorenome moru. Bit će pritom promjenljivo i pretežno oblačno, uz kišu ponegdje na sjevernom dijelu, a od srijede i drugdje. I na moru će zatopliti te neće biti iznenađenje ako mjestimice temperatura dosegne i 20 °C.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.