Mora li plavljenje mora?!

O plavljenju mora u Veneciji znaju svi. Uostalom, tijekom 2019. godine bilo je, navodno, čak 121 plavljenje. No problem postoji i drugdje u Italiji, te u Sloveniji, Grčkoj, Albaniji i Hrvatskoj!

Stoga su se stručnjaci tih 5 zemalja još u siječnju 2018. godine udružili u EU projekt I-STORMS - Integrirana strategija upravljanja rizicima plavljenja mora u jadransko-jonskoj regiji, s krajnjim ciljem unaprjeđenja znanja i upravljanja rizicima od plavljenja obalnog područja.

I dok se u ovome tjednu danima najavljivala često obilna kiša, jako i olujno jugo i ponovno plavljenje nekih riva - u Zagrebu se održala završna nacionalna konferencija i radionica tog projekta.

O dojmovima s konferencije i važnosti projekta u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" govorile su meteorologinje DHMZ-a -  Dijana Klarić, dipl. ing. i Lidija Fuštar, dipl. ing.

"Jadran je kao velika kada! I kad se ta pobudi - voda počne plaviti... Razina mora se diže. Ekstremni slučajevi postaju sve češći!", rekla je, između ostaloga, Dijana Klarić.

"Klimatske promjene uzrok su sve učestalijim poplavljivanja.", dodala je, između ostaloga Lidija Fuštar, podsjećajući da smo ove godine na Jadranu imali najduže razdoblje plavljenja, a podaci postoje oko 100 godina.

Još neki detalji o projektu, radionici i poplavljivanjima Jadrana mogu se spoznati u video zapisu gostovanja, a i na internetskim stranicama DHMZ-a i I-STORMs projekta.

A informacije i upozorenja o mogućim plavljenjima obala jadransko-jonskog područja, koja postoje u aplikaciji za pametne mobilne uređaje pripremljenoj u okviru projekta I-STORMS - možda se pojave i u HRT METEO aplikaciji - te postanu još vidljiviji i javnosti dostupniji nego do sada, jer:

Nema zbora,
a ni prigovora:
plavljenje mora
sve je veća mora!
Djelovati se mora!
Nema izbora!
Inače će situacija biti još gora.
Pogotovo gdje uz more nema gora...