Subota: razvedravanje i slabljenje vjetra

Nakon često obilne kiše, na kopnu ponegdje i snijega, osobito na Jadranu jakog i olujnog vjetra, te poplavljenih riva i olujnog nevremena - u subotu će se atmosfera stabilizirati, oblaci razilaziti, tlak zraka naglo rasti, bura i tramontana slabjeti, a i po visini će nam već dolaziti osjetno topliji zrak. Stoga će u nedjelju po nizinama unutrašnjosti biti česta magla, ponegdje i dugotrajna, a na Jadranu će već zapuhati jugozapadnjak i jugo, s kojima će dolaziti novi oblaci, pa će ponovno biti kiše, ali u manjim količinama nego u petak, i to uglavnom na sjevernom Jadranu, unutrašnjosti Istre i u Gorskome kotaru.

U novome će tjednu uzduž cijeloga Jadrana i u područjima uz njega povremeno padati kiša, vjerojatno češće i obilnije od srijede, kada će i jugo pojačati. U sjevernim će krajevima unutrašnjosti biti stabilnije, uz jutarnju maglu koja će nestajati s jačanjem jugozapadnjaka, pa će danju biti većinom suho i barem djelomice sunčano. Naravno, i posvuda iznadprosječno toplo, već uz najnižu jutarnju temperaturu zraka u većini dana višu od prosječne najviše dnevne za drugu polovicu prosinca.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota: razvedravanje i slabljenje vjetradr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Oblaci će se u subotu najdulje zadržati na istoku Hrvatske, gdje će još u prvom dijelu dana biti povremene oborine. Popodne sunčanije, uz umjeren istočnjak i temperaturu oko 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčanog vremena bit će već od jutra, koje će biti hladnije nego na istoku. Danju će mjestimice puhati jugozapadnjak, pa će temperatura porasti na vrijednosti između 6 i 8 °C.

U gorskim će predjelima do ujutro mjestimice pasti i više od 10 cm novoga snijega, no prijepodne će oborine prestati i brzo će se razvedriti, na dijelu sjevernog Jadrana već i u drugom dijelu noći, pa će danju tamo sunčanog vremena biti u izobilju. I vjetar će oslabjeti, a dnevna temperatura bit će od 3 do 6 °C u gorju, a na moru između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji ponegdje i 14 °C. Ujutro će biti promjenljive naoblake, pa i pokoje kapi kiše, no zatim pretežno sunčano. Puhat će umjerena bura i sjeverozapadnjak, prema otvorenom moru i jak, pa će more biti umjereno valovito, prolazno još ujutro i valovito.

I na jugu Hrvatske vjetar će danju postupno slabjeti, kiša prestati, oblaka biti sve manje, pa popodne sunčanog vremena neće manjkati, a dnevna temperatura bit će oko 15 °C."

Novi tjedan - iznadprosječno toplo, ali posvuda ne i suho

"Temperatura će idućih dana uz jugo još rasti, na vrijednosti znatno iznad prosjeka. No, na Jadranu će se izmjenljivati sunčana i oblačna razdoblja, mjestimice će biti i kiše, najvjerojatnije i najčešće na sjevernome Jadranu, a od srijede će kiša ipak biti sve češća i u Dalmaciji.

U unutrašnjosti povremene, slabe kiše bit će u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Istre, dok će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom suho. U nedjelju je pak osobito u središnjoj Hrvatskoj moguća i dugotrajnija magla, no od ponedjeljka uz jugozapadnjak bit će je sve manje, pri čemu će temperatura osjetno porasti - uz izostanak magle čak i na oko 15 °C.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a. 

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.