DIP: Online tečaj za biračke odbore

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je i online edukaciju, e-Learning za biračke odbore kojih će na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj i inozemstvu biti više od šest i pol tisuća. Riječ je o tečaju kojim se biračkim odborima želi približiti način rada i olakšati sam rad na izbornu nedjelju, 22. prosinca, tečaj je dostupan na mrežnim stranicama DIP-a.

Slijedi aktivnosti rada biračkih odbora, od preuzimanja izbornog materijala, preko obveza prije početka glasovanja, otvaranja biračkog mjesta, rada odbora za samog glasovanja, pa sve do zatvaranja biračkog mjesta i utvrđivanja rezultata glasovanja. Uz taj tečaj, na DIP-ovim su stranicama dostupni i 'uobičajeni' podsjetnici za rad biračkih odbora na redovnim i posebnim biračkim mjestima (u Oružanim snagama, u mirovnim misijama, na brodovima, u zatvorima, ustanovama socijalne skrbi.

Na predsjedničkim izborima birački odbori su nestranački, imaju po šest članova, predsjednika i dva člana te njihove zamjenike, nitko od njih ne smije biti član niti jedne političke stranke. Najkasnije pet dana prije održavanja izbora, biračke odbore na svom području imenuju općinska i gradska izborna povjerenstva. Biračka mjesta u inozemstvu, a na ovim će ih izborima biti 124, u 47 zemalja odredio je DIP.