Petak: jaka južina, kiša, snijeg, gdjegod i nevrijeme

Vrijeme u petak mnogima "koma".
Najbolje je ostati doma.
Tlak je u naglom padu,
glavobolja nekima smeta radu.
Vrijeme "tlači"!
I još će vjetar biti sve jači.
Kiša će navečer lijevati "ko iz kabla",
vjetar možda čak rušiti neka stabla.
I kao da nije dosta ovoga svega,
ponegdje će još biti i snijega.
No, već u subotu,
kao "jackpot" na lotu:
nakon silne i obilne oborine,
opet ćemo imati topline i vedrine.
A u nedjelju po nizinama i magluštine...

Većinom malo kiše, na kopnu i snijega tijekom četvrtka, te manji pad tlaka samo su uvod u promjenu vremena - naglu, brzu, kratkotrajnu, ali i žestoku, zbog koje su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave. U petak će vrijeme za mnoge biti prilično nepovoljno. Tlak će naglo padati, jugo biti uglavnom jako i olujno, oborine prema kraju dana sve češće i obilnije. Na Jadranu će opet biti visokih valova i poplavljenih riva, te olujnog nevremena, ponegdje vjerojatno i tuče, pijavica... U noći na subotu vjetar će naglo mijenjati smjer pa će nakon jugo kratkotrajno zapuhati lebić pa puletan, zatim većinom tramontana, uz obalu ponegdje i bura.

Na kopnu će biti i snijega - u nizinama malo, a
do subote ujutro u gorju ponegdje i više od 10 cm. Po mnogo čemu za većinu najnepovoljnije vrijeme bit će od petka kasno poslijepodne do subote ujutro, kada sa zapada slijedi razvedravanje i zatopljenje.

No, već od nedjelje nad južnije krajeve dolaze novi oblaci s kojima će biti mjestimične kiše, dok će u nizinama sjeverne Hrvatske biti magle, izostane li jugozapadnjak - opet i dugotrajne.Petak: jaka južina, kiša, snijeg, ponegdje i nevrijeme

U istočnoj će Hrvatskoj
malo kiše i snijega ponegdje pasti do petka ujutro, te vjerojatno više ponovno tek kasno poslijepodne i navečer, a prije toga moguća su i sunčana razdoblja te slab do umjeren jugoistočnjak, pri čemu će temperatura od jutarnjih -2 do 1 °C doći do oko 7 °C.

Malo niža u oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiše i snijega također biti u noći, pa danju najprije suho, uz gdjegod umjeren južni i jugozapadni vjetar, pa poslijepodne kiša, a snijeg ponovno u noći na subotu, kada će zapuhati prolazno umjeren i jak sjeveroistočnjak.

I u gorju će biti jakog vjetra, na udare i olujnog - najprije južnog i jugoistočnog, navečer i u noći sjevernog i sjeveroistočnog. Padat će i kiša i snijeg, pri čemu će sve obilnije biti navečer, pa sve do subotnjeg jutra, do kada mjestimice može pasti i više od 10 cm snijega. I na promjenljivo oblačnome sjevernome Jadranu obilnije kiše bit će poslijepodne i navečer. Također često i više od 50 litara po četvornome metru, uz moguće munje, gromove, pa i pijavice. Jako i olujno jugo naglo i kratkotrajno zamijenit će jugozapadni vjetar, zatim sjeverozapadni i sjeverni, uz obalu i bura.

Podjednakih će nevolja s kišom, vjetrom i plavljenjem nekih riva biti i u Dalmaciji, osobito poslijepodne i u noći. Zbog malo više temperature bit će i više energije za olujna nevremena, pa ne treba iznenaditi ni mjestimična tuča.

I na jugu Hrvatske nestabilno, uz pljuskove i grmljavine, ponegdje i olujno nevrijeme. Jugo će najjače biti u petak navečer, a tek u noći na subotu vjetar će naglo mijenjati smjer i ugroziti plovila.

Od subote stabilnije i toplije, ali ne posvuda i suho

U subotu slijedi stabilizacija atmosfere, na Jadranu i slabljenje bure i tramontane, a od nedjelje ponovno promjenljivo oblčano, uz jačanje juga, te povremenu mjestimičnu kišu, najprije na sjevernom dijelu, od ponedjeljka i južnije.

U unutrašnjosti također u subotu razvedravanje, a oborine još uglavnom ujutro. Slijedi dotok toplijeg zraka u gorje pa će od nedjelje po mnogim nizinama ponovno biti magle, gdjekad i dugotrajne ako izostane vjerojatan, ali ne i siguran jugozapadni vjetar. I bez njega, a posebice s njim - temperatura zraka bit će iznadprosječno visoka za sredinu prosinca. Pritom će, kao i nedavno, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho, a u gorskom području, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije oblačnije, uz povremenu kišu.

Detaljnija prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.