Počelo tiskanje glasačkih listića

Počelo je tiskanje glasačkih listića za prvi krug predsjedničkih izbora 22. prosinca. Tiskat će se više od 3,8 milijuna glasačkih listića, a Ministarstvo uprave točan broj birača i biračkih mjesta objavit će u petak.

Listići se tiskaju na formatu B4, a zbog broja kandidata (11), bit će nešto veći u odnosu na prošle predsjedničke izbore, kad su bila četiri kandidata.

- Naručili smo onoliko glasačkih listića koliko je u trenutku narudžbe bilo birača u registru, bez ikakve sugestije da će odaziv biti ovakav ili onakav, objašnjava potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić. Naručeno je, precizira, 3.825.000 listića, cijena po listiću je 38 lipa, što s PDV-om iznosi 1.816.875 kuna.

Uz glasačke listiće, DIP je naručio i tiskanje ostalog izbornog materijala: zapisnike biračkih odbora, izbornih povjerenstava, plakate. S Narodnim je novinama, kao i za svake izbore, dogovorena izrada glasačkih kutija različitih dimenzija, manje za biračka mjesta sa manje birača, veće za mjesta gdje je birača više.

Tiskani glasački listići prvo idu u inozemstvo, u Hrvatskoj će do biračkih odbora doći dan prije izbora, dan-dva prije do izbornih povjerenstava.

Fabijančić-Križanić ističe da je DIP za predsjedničke izbore osigurao glasovanje za slijepe birače, njih 90-ak. Ti će birači moći glasovati i pomoću matrice i listića na Brailleovo pismu, kaže potpredsjednica DIP-a i objašnjava kako im se to na parlamentranim i europskim izborima nije moglo osigurati zbog prevelikih listića. DIP je odlučio da se udruzi Dodir osiguraju sredstva za prevoditelje za gluho-slijepe birače, za dva kruga 27.600 kuna. Usluga uključuje od pratnje gluho-slijepe osobe do biračkog mjesta do pomoći kod popunjavanja glasačkog listića. Listu od 11 kandidata za predsjednika države, slijepe će osobe moći preslušati na stranicama DIP-a.