Četvrtak ponegdje kiša, na kopnu i snijeg, a u petak...

Predah od oborina nije dugotrajan. U skladu s dosadašnjim najavama - u četvrtak slijedi novo naoblačenje i kiša, u unutrašnjosti ponegdje i snijeg.

Na još većini nepovoljnije vremenske uvjete valja nam se pripremiti i prilagoditi u petak i prvom dijelu subote - posebice od petka kasno poslijepodne do subote ujutro. U kopnenom će području biti i kiše i snijega, i prolazno jakog vjetra, na udare vjerojatno i olujnog, a još će izraženijih nevremena biti na Jadranu, gdje će biti i plavljenja nekih riva. Osim često obilne kiše, ponegdje i grmljavine, vjerojatno i tuče, moguće su i pijavice, a mnogima bi nevolje mogao prouzročiti i jak i olujan vjetar, gdjekad i s orkanskim udarima - najprije južni i jugo, zatim naglo i kratkotrajno jugozapadni pa dugotrajniji sjeverozapadni i sjeverni, uz obalu ponegdje i bura, osobito na sjevernom dijelu!

Naravno, u četvrtak i petak slijede još detaljnije i pouzdanije informacije, prognoze, upozorenja i naputci PMC-a DHMZ-a i Lučkih kapetanija, a u četvrtak u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorit će se detaljnije o najnovijim spoznajama o plavljenju mora, te o Nacionalnoj konferenciji i radionici međunarodnog I-STORMS projekta na temu "Integrirane strategije upravljanja rizicima plavljenja mora u jadransko-jonskoj regiji".


Kao što će u petak naglo padati, u subotu će tlak zraka naglo rasti pa će se atmosfera stabilizirati, vjetar oslabjeti, nebo se razvedriti. Dolazit će nam sve topliji zrak, u nedjelju i ponovno vlažniji, pa će po nizinama unutrašnjosti magla opet biti česta, mjestimice i dugotrajna, a na sjevernom će Jadranu i u Gorskome kotaru biti i kiše.

I prognoze za prvi dio novoga tjedna su prilično postojane - na Jadranu i područjima promjenljivo oblačno, uz većinom slabo do umjereno jugo, te povremenu mjestimičnu kišu, a u sjevernijim krajevima većinom suho, u gorju i barem djelomice sunčano, uz jugozapadnjak, koji bi po nekim nizinama opet mogao izostati te omogućiti dugotrajnu maglu.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: oblačnije, ponegdje kiša, na kopnu i snijegKrunoslav Mikec: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, ujutro moguće s maglom. Uglavnom je poslijepodne i navečer moguća mjestimična kiša, samo rijetko i snijeg. Temperatura zraka bit će većinom od -1 do 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj čak i malo hladnije, uz najnižu jutarnju temperaturu od -4 do -1 °C, te najvišu poslijepodnevnu od 0 do 3 °C. Bit će oblačno, ujutro mjestimice moguće i maglovito, uz malo kiše i snijega većinom u drugom dijelu dana.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše, u Lici i Gorskome kotaru snijega, uz stvaranje poneki centimetar debelog snježnog pokrivača. Puhat će slaba i umjerena bura, mjestimice na udare još moguće jaka, a u drugome dijelu dana sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

I u Dalmaciji će biti raznolikog vjetra, uglavnom slabog do umjerenog, najprije bure, zatim većinom sjeverozapadnog i jugozapadnog. Bit će promjenljivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, s povremenom kišom uglavnom poslijepodne. Najniža temperatura zraka od 5 do 10 °C, u unutrašnjosti -1 do 3 °C, a najviša poslijepodnevna od 11 do 13 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C.

Većinom oblačan četvrtak bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, također uz kišu uglavnom u poslijepodnevnim i večernjim satima. Nakon bure u prvome dijelu dana vjetar će okrenuti na južni i jugozapadni potom na sjeverozapadni smjer, pri čemu će more biti malo, mjestimice umjereno valovito."

U petak vjetrovito, uz obilnije oborine, a od subote stabilnije, većinom i toplije.

"U petak nova oborinska epizoda. Većinom će kiša, i to u noći i ujutro te ponovno prema kraju dana, kada će opet u nekim kopnenim krajevima biti susnježice i snijega. Od subote uglavnom suho, ponegdje s maglom, koja može biti i dugotrajnija pa će o tome ovisiti dnevni porast temperature, koja će u krajevima bez ili s kratkotrajnom maglom biti viša nego do petka.

Od vikenda će zatopliti i na Jadranu, pri čemu samo na sjevernom dijelu uz više oblaka može biti kiše. No, u petak oblačno i kišovito, i to posebno potkraj dana, kada mjestimice može biti obilnije kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te nevera.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.