DIP: Redoslijed izbornih radnji i rokova

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u okviru Obvezatnih uputa br. P 1, redoslijed izbornih radnji i tijek rokova u vezi s raspisanim predsjedničkim izborima 2019. godine.

Kandidature potencijalnih kandidata DIP je zaprimao do kraja 3. prosinca 2019. Najavljeno je da će najkasnije do 5. prosinca u ponoć prihvatiti te objaviti listu kandidata za predsjednika RH u svim dnevnim novinama, na HRT-u i mrežnoj stranici DIP-a.

Izborna promidžba počinje danom objave liste kandidata za predsjednika RH, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle 20. prosinca 2019. u 24 sata.

Na dan izborne šutnje, koja počinje od 21.12. u 00.00 i traje do 22.12. u 19 sati, zabranjeno je objavljivanje procjene izbornih rezultata, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata za predsjednika RH te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Do 16. prosinca u 24 sata trebaju biti objavljena biračka mjesta s naznakom koji će birači glasovati na ojedinom biračkom mjestu. Njih će prethodno odrediti općinska izborna povjerenstva, gradska izborna povjerenstva i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba. Do istog roka DIP će odrediti biračka mjesta u inozemstvu.

Glasovanje traje 22. prosinca od 7 do 19 sati. Biračima koji su se ondje zatekli u 19 sati, omogućit će se da glasuju.