Tjedan koječega: sunca, bure, juga, kiše... I snijega!

U ovome ćemo tjednu imati uistinu koječega - i juga i kiše, i bure i vedrine - a i snijega. I još magle, munja, gromova... Uostalom, i tijekom ponedjeljka smo već imali većinu toga. I pritom još relativno visoku temperaturu za ovaj dio prosinca - već ujutro u mnogim nizinama višu od najviše dnevne posljednjih 5 oblačnih i maglovitih dana, i u većini Hrvatske vjerojatno najvišu u ovom tjednu.

Dolazi nam osjetno hladniji zrak pa je snijeg već zabijelio dio najvišeg gorja, a do utorka ujutro bit će ga ponegdje i u nižem gorju. No, neće dugo padati. Već tijekom utorka slijedi razvedravanje, a od četvrtka ponovno oblačnije s kišom, obilnijom na Jadranu, osobito u petak, te povremenim pahuljama ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama.

Osim raznolikog vremena, ne baš uobičajenoga - zbog kojeg je DHMZ čak objavio posebno priopćenje - nekima bi od srijede moglo biti neugodno i zbog nove izraženije južine tijekom koje će se tlak u petak sniziti do ne baš čestih vrijednosti. Vjerojatno na samo oko 980 hektoPascala. Već za vikend slijedi znatan porast tlaka i stabilizacija atmosfere, a u drugom tjednu i osjetno zatopljenje.

No, prije svega toga, sljedećih će dana biti hladnije, do srijede na Jadranu uz jaku i olujnu buru, ponegdje i s orkanskim udarima, s kojom će biti problema u prometu. Gdje, kada i kakvih može se provjeriti i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, gdje osim mnogobrojnih meteoroloških informacija DHMZ-a i drugih europskih meteo-službi postoje i prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere i prometnu prognozu.


Utorak: vjetrovito, hladnije, ponegdje oborineU utorak će Slavoniji, Baranji i Srijemu puhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, gdjegod uz mogućnost i olujnih udara. Temperatura će većinu dana biti od 3 do 7 °C, jer će biti pretežno oblačno, uz čestu kišu, osobito u noći i prijepodne, kada će se sa zapada početi razvedravati.

Sunčanog će vremena već prijepodne biti u središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiša prestati većinom u noći, samo rijetko ujutro. Na vrhovima gorja može pasti i malo snijega. Jutarnja će temperatura zraka biti od 2 do 4 °C, a poslijepodnevna oko 7 °C.

Snijeg će češći biti u Gorskome kotaru i Lici, ali uglavnom u noći i ujutro, do kada će se na većim visinama stvoriti i zamjetan pokrivač, pa čak možda mjestimice i manji zapusi, s obzirom na to da će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, gdjegod i s olujnim udarima. Na sunčanijem sjevernom Jadranu još vjetrovitije, uz većinom jaku i olujnu buru, osobito podno Velebita i s orkanskim udarima. Temperatura zraka uz more od 9 do 12 °C, u unutrašnjosti Istre od 5 do 10 °C, a u nizinama gorske Hrvatske do večeri od 0 do 5 °C, zatim niža.

I u Dalmaciji bura - često jaka, gdjegod i olujna, te valovito, prema otvorenome i jače valovito more. Razvedravat će se, ali još će ponegdje biti kiše, pa i ponekog pljuska i grmljavine, u najvišim dijelovima unutrašnjosti i snijega, osobito prijepodne. Temperatura zraka uz more od 9 do 14 °C, a u nižim dijelovima unutrašnjosti većinom od 4 do 10 °C.

Oborina će biti i na jugu Hrvatske, ponegdje vjerojatno još i poslijepodne. Jugo će mjestimice puhati i ujutro, a zamijenit će ga većinom jaka bura s olujnim udarima. Dnevni hod temperature zraka bit će malo izražen - većinom između 12 i 15 °C, samo u unutrašnjosti malo veći, od oko 7 do 12 °C.

U nastavku tjedna promjenljivo...

Tijekom većinom vedre noći s utorka na srijedu temperatura će se snižavati pa će u nastavku tjedna u kopnenom području opet biti jutarnjih "minusa", osim možda u subotu, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža nego u ponedjeljak. I pritom u srijedu suho i stabilno, te najprije većinom maglovito zatim barem djelomice sunčano, a od četvrtka ponovno oblačnije, uz oborine - pri čemu snijega neće biti samo u gorju nego i u nekim nizinama. Za vikend se povećava vjerojatnost stabilnijeg i ponovno toplijeg vremena.

Na Jadranu će bura otežavati normalno prometovanje i tijekom prijepodneva sunčane, ali od utorka hladnije srijede. Već u četvrtak slijedi novo naoblačenje i kiša, u još oblačniji petak i obilniji pljuskovi s grmljavinom, te jakim jugom, mjestimice vjerojatno i olujnim, koji će u noći na subotu naglo okrenuti na lebić pa tramontanu, ponegdje uz obalu i buru. Uobičajena, iako vlasnicima plovila ne i ugodna pojava kada se iznad naših krajeva premještaju ciklona i frontalni poremećaj. A upravo to će nam se događati u drugom dijelu tjedna, kada će se tlak zraka spustiti i na oko 980 hektoPascala. Kao rijetko kada.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.