Izmjena topline i hladnoće opet će zbuniti biljke i životinje

Dani pred nama donose tmurno, promjenljivo i hladno vrijeme uz povremenu kišu, a ponegdje u unutrašnjosti i snijeg. Najniža temperatura zraka od -6 u gorju do -3 °C u Slavoniji vjerojatno će biti od sredine tjedna. Treba istaknuti da je tada moguće osjetno zahladnjenje i na Jadranu. Osjetljive biljke ako možete zaštitite. Prije najavljenog zahladnjenja još će biti iznadprosječno toplo, u Slavoniji i na Jadranu uz oko 15 °C. Izmjena topline i hladnoće tako će opet zbuniti biljke i životinje.

Oborina, u većem dijelu zemlje u obliku kiše, vjerojatno će biti na početku te u drugom dijelu tjedna.  Na Jadranu su mogući i obilniji pljuskovi. Snijeg je pak osim u gorju od sredine tjedna moguć i u nizinama unutrašnjosti, no on se vjerojatno neće zadržati na tlu. Kiša i visoka relativna vlaga zraka neće pogodovati ozimim ratarskim kulturama, primjerice ječmu, koji je na nekim mjestima već požutio. Dodatna vlaga ne odgovara ni mrkvi i peršinu, pa ih što prije treba pobrati i spremiti u podrume.

A srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine još će se sniziti te biti od 0 °C u gorju do 7 °C u Dalmaciji, na otocima malo viša. Priroda će tako uz hladniji zrak i tlo ponovo utihnuti. A osim sijanja pšenice dan svete Lucije u petak podsjeća nas da je preostalo svega 12 dana do Božića te da kreće jedno mirnije poljodjelsko razdoblje.


 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.