Novi tjedan - sve samo ne vremenski dosadan...

Unatoč nadama i mnogobrojnim prognozama - i nedjelja je donijela razočaranje svima željnima pogleda na vedro nebo u većini nizina sjeverne Hrvatske, gdje sunčani sati nisu zabilježeni gdjegod već peti dan u nizu. Naravno, i optimističnijim prognostičarima, među kojima sam i sam. Razlog je nedostatak južnog i jugozapadnog vjetra, koji je puhao u gorju, ali samo ponegdje i u nižem području, primjerice u Varaždinu, gdje je najviša temperatura zraka bila 7 °C - najviša u dosadašnjem prosincu. Najviše dvoznamenkaste vrijednosti u kopnenim su krajevima bile oko Ogulina, Slunja i Plitvičkih jezera, a najviše u Hrvatskoj - na dubrovačkome području i otocima srednjeg Jadrana, gdje je najviša temperatura zraka mjestimice bila čak i 19 °C. U Dubrovniku, primjerice, 18,5 °C, što je najviša do sada na dan 8. prosinca u povijesti mjerenja na toj postaji, od 1961. godine, te jedna od desetak najviših u godini poslije blagdana svetoga Nikole.

A novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan. Razočarat će željne stabilnog vremena, a razveseliti one koji vole promjenljivo i raznoliko vrijeme. Kiše će gotovo posvuda biti u većinom najtopliji ponedjeljak i utorak, te ponovno u hladniji četvrtak i petak, i to obilnije na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će je pasti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju. Snijega će od ponedjeljka navečer do utorka ujutro biti uglavnom u gorju, a tijekom četvrtka i petka moguć je i u nekim nizinama, većinom središnje Hrvatske. Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" spominjala, između ostaloga, kako će izmjena topline i hladnoće opet zbuniti biljke i životinje, te savjetovala: "Osjetljive biljke ako možete zaštitite."

Nakon juga i jugozapadnjaka u ponedjeljak, u utorak i srijedu će probleme u prometu na Jadranu stvarati jaka i olujna bura, a u četvrtak, te posebice petak - opet jugo.

Uz sve to, na promjene vremena osjetljiviji ljudima, i ne samo oni, jamačno će osjećati i većinom nepovoljne biometeorološke prilike, te česte promjene tlaka - nakon njegovog pada u utorak, u srijedu slijedi porast na vrijednosti ponegdje i više od 1020 hPa, pa zatim do petka još jači pad, vjerojatno i na ispod 990 hPa, a za vikend ponovno porast na 1015 hPa, gdjegod i više.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja  Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: južina, većinom i kiša, toplijeDunja Plačko-Vršnak: "U ponedjeljak će promjena vremena najkasnije stići u istočnu Hrvatsku, pa će ujutro još mjestimice biti magle, a danju su moguća sunčana razdoblja. Kiše će u zapadnoj Slavoniji biti poslijepodne, a u noći i drugdje. Bit će toplije nego u nedjelju, uz poslijepodnevna temperaturu između 7 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura između 2 i 4 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C.

Kiše će već od jutra biti u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, ponegdje i obilnije. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu umjeren do jak jugozapadnjak i jugo uz umjereno valovito more. Poslijepodnevna temperatura u gorju između 7 i 10 °C, uz obalu i na otocima od 12 do 15 °C.

Promjenljive naoblake te povremene kiše bit će i u Dalmaciji, a kiša će biti češća u drugom dijelu dana. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 17 °C, u unutrašnjosti oko 12 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenljiva naoblaka i povremena kiša, te umjereno do jako jugo i južni vjetar i većinom umjereno valovito more."

U nastavku tjedna promjenljivo...

"U noći na utorak te u utorak ujutro u višem gorju može biti susnježice i snijega. Zatim će oborine u kopnenom području postupno prestati, a u drugom dijelu dana će se sa zapada i postupno razvedriti, uz zahladnjenje. U srijedu će jutro biti hladno uz mraz i mjestimičnu maglu, a danju barem djelomice sunčano. Od četvrtka ponovno oborine, a malo snijega osim u gorju, može pasti i ponegdje u nizinama.

Na Jadranu u utorak postupan prestanak kiše i razvedravanje, pa će u srijedu prevladavati sunčano. Ali ne zadugo, jer od četvrtka ponovno valja računati na povremenu kišu. U utorak će puhati jaka i olujna bura, koja će se do kraja dana proširiti na cijelu obalu. U srijedu vjetar će malo oslabjeti, a u četvrtak okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Od četvrtka bit će postupno hladnije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.