Subota: promjenljivo, toplije, ponegdje kiša

Nakon nekoliko pravih zimskih dana, uz jutarnje minuse, i to ne samo na kopnu - za vikend će biti malo toplije vrijeme. U većem će dijelu unutrašnjosti biti suho, uz povećanje vjerojatnosti sunčanih razdoblja, a vrlo malo kiše može pasti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Na Jadranu promjenljivije, uz povremenu mjestimičnu kišu i samo slab do umjeren vjetar, pa je magla moguća i ponegdje na moru. U ponedjeljak će kiše biti gotovo diljem Hrvatske, najkasnije na istoku, a u gorju može pasti i malo snijega. U utorak ponovno stabilnije, ali ne za dugo...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Subota: promjenljivo, toplije, ponegdje kiša

dr. sc. Tanja Renko: "U subotu će na istoku Hrvatske
 biti promjenljive naoblake. Ujutro ponegdje i magla, no danju će biti više sunčanih razdoblja te će temperatura zraka od jutarnjih -2 do 1 °C porasti na oko 10 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj također danju biti toplije, a i mraza će u jutarnjim satima biti manje, posebno u gorju. Nakon mjestimične magle ili niske naoblake u jutarnjim satima, danju su vjerojatna sunčana razdoblja.

U Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice će padati kiša, češće duž Velebita i u podvelebitskom dijelu. U gorju će puhati umjeren jugozapadni vjetar, a na moru slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4 °C u gorju, a duž obale i na otocima između 6 i 11 °C. Najviša dnevna od 8 do 11 °C, uz more od 12 do 14 °C

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, noćas i grmljavinom. Nakon mjestimice umjerene bure u jutarnjim satima, danju vjetar slab, većinom zapadni i sjeverozapadni."

Od nedjelje još promjenljivije...

"Na kopnu nedjelja još u većini krajeva suha. Zapuhat će jugozapadnjak. Ponedjeljak većinom oblačan s kišom, a nakon okretanja vjetra na sjeverni i sjeveroistočni i pada temperature, kiša će navečer u gorju prelaziti u snijeg, uz stvaranje tankog snježnog pokrivača. Utorak će donijeti postupno smirivanje vremena, u zapadnim predjelima i razvedravanje. Nakon kratkog predaha od oborina sredinom tjedna, od četvrtka ponovno raste vjerojatnost za promjenljivije, no ujedno i hladnije vrijeme.

Veći dio promjenljive nedjelje proći će bez jačega vjetra. Tek će prema večeri zapuhati jugo i južni vjetar koji će najaviti izraženiju kišu i vjetrovit ponedjeljak. Jaki te vrlo jaki sjeverozapadnjak i bura zamijenit će jugo i južni vjetar. Već do večeri na sjevernom dijelu počet će razvedravanje, a u svježiji utorak mjestimične kiše bit će još uglavnom na jugu. Bura će u srijedu slabjeti te će od četvrtka ponovno okrenuti na jugo s kojim će stizati sve više oblaka.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.