O Nikoli, vedrini i "toplini" u nizini, ali u planini...

Sveti Nikola donosi napokon malo vedrine i topline u nizine,
ali i oblake na Jadran i uz njega, i u planine.
I pritom još i povremenu kišu mjestimice,
iako bi mnogi bili zadovoljniji samo darom u čizmice.
...

Za razliku od prošlih dana, sljedeći će diljem Hrvatske biti manje hladni, a u sjevernijim hrvatskim krajevima i manje oblačni, tmurni i magloviti. No, na Jadranu i područjima uz njega oblaka će biti više nego u srijedu i četvrtak, a ponegdje će povremeno padati i kiša. Kišovitije i vjetrovitije diljem Hrvatske vjerojatno će biti u ponedjeljak, a već od utorka se ponovno povećava vjerojatnost za stabilnije i hladnije dane, na Jadranu uz buru, gdjegod i jaku.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Petak: promjenljivo, toplije, kiša većinom u južnijim krajevimaKrunoslav Mikec: "I u četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno i tmurno, mjestimice i maglovito. No, ponegdje se ipak očekuju i sunčana razdoblja sredinom dana i poslijepodne. Uz većinom slab, mjestimice do umjeren južni vjetar, jutarnja će temperatura zraka biti uglavnom -2 i -1 °C, a dnevna oko 4 °C.

Manje hladno nego u četvrtak predviđa se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će se također vjerojatno niski oblačni sloj raskinuti. Najviša dnevna temperatura stoga može porasti do 5, 6 °C. U Međimurju i Hrvatskome zagorju zapuhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak.

U gorju mjestimice može biti na udare i jakog jugozapadnog vjetra. Na sjevernom Jadranu će puhati bura koja će okrenuti na jugozapadni i jugoistočni vjetar, a mjestimice i na sjeverozapadni. Bit će promjenljivo i pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše.

Kiše će biti i mjestimice u Dalmaciji, gdje će također biti oblačnije nego tijekom četvrtka. Zbog toga jutro biti toplije, a dnevna temperatura podjednaka - većinom između 10 i 15 °C. Puhat će najprije bura, koja će okrenuti na istočni i jugoistočni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

More će jednako valovito biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također nakon bure danju ponegdje puhati jugoistočnjak i istočnjak. Bit će uz to promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a prema otvorenome moru nije isključen i poneki pljusak s grmljavinom."

Za vikend toplije, ali i promjenljivije, kišovitije...

"Krajem ovoga tjedna i početkom novoga u kopnenom području slijedi zatopljenje, uz ponegdje umjeren jugozapadnjak. U dane vikenda treba računati na mjestimičnu maglu i nisku naoblaku, no bit će i sunčanih razdoblja. U ponedjeljak pak oblačno s povremenom kišom, a uz sjeverac i sjeveroistočnjak u drugome će se dijelu dana opet sniziti temperatura pa će u utorak i srijedu ponovno biti malo manje toplo, te vjerojatno većinom suho.

Promjenljivo će biti na Jadranu, uz malo kiše u nekim predjelima u subotu i nedjelju, a u ponedjeljak stiže još jedna kišna epizoda, u kojoj je mjestimice moguća i obilnija kiša. Pritom će zapuhati jugo i južni te jugozapadni vjetar, koji će tijekom dana okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Od utorka vjerojatno stabilnije, ali i hladnije, uz buru, koja mjestimice može biti i jaka.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.