Četvrtak još stabilan, iako raznolik, a od petka...

I u četvrtak će magla i niski oblaci po nekim nizinama unutrašnjosti vjerojatno biti i cjelodnevni, dok će u gorju i na Jadranu prevladavati sunčano, prijepodne i vedro. I pritom će i dalje biti relativno hladno, osobito ujutro, uz "minuse" diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje blizu mora. Stoga će ranoraniocima, a i nekim kasnije, dobro doći prava zimska odjeća i obuća, pri čemu ne zaboravite ni na "limenog ljubimca". Nemate li garažu, i obični karton može biti od koristi i skratiti vrijeme pripreme automobila za vožnju.

Već u petak malo manje hladno, a za vikend će toplije jakne mnogima biti suvišne, pogotovo onima na Jadranu. No, njima, kao onima koji će biti u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorskoj Hrvatskoj - trebat će kišobrani jer će biti povremene mjestimične kiše. U ponedjeljak će pak kišovito vjerojatno biti diljem Hrvatske, a u najvišem su gorju moguće i pahulje.

Inače, ako vam je u ovu srijedu bilo hladno, ili će tek biti tijekom četvrtka - ne čudite se. Ovako niska temperatura zraka u većini Hrvatske nije bila još od zime! Jutarnja ponegdje od veljače, kao primjerice u Pazinu, Rijeci i Splitu, a poslijepodnevna još i kasnije - u Zagrebu i Osijeku još od 25. siječnja. "Minusa" je bilo i bit će gotovo diljem kopnenog područja, pa i ponegdje uz more, posebice pri tlu. No, sve je to za prosinac puno manje neobično od onoga što smo imali tijekom studenoga, ponegdje čak i rekordno toplog. Temperatura koju imamo ovih dana još je uvijek daleko od apsolutno najniže, koja se može spoznati u nedavno "osvježenom" popisu DHMZ-a.

A kolika je gdje temperatura zraka svakoga sata na meteorološkim postajama DHMZ-a može se pratiti i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj postoje i drugi mjereni i motreni meteorološki elementi, kao i prognoze za tekući i sutrašnji dan za 55 mjesta u RH i još 44 europska grada, te  još i prognoza za pomorce, radarske slike, prometne informacije HAK-a...

Četvrtak: i dalje relativno hladno, na kopnu česta magla, na moru naoblačenjeI u četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti dugotrajnih, ponegdje vjerojatno i cjelodnevnih niskih oblaka i magle. No, uz optimističniju prognozu ranijeg razvedravanja najviša će temperatura ipak biti malo iznad 0 °C. Ujutro najniža uglavnom oko -4 °C.

Podjednako hladno, čak mjestimice i hladnije jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vedrina sigurna u gorju, ali se za nizine ne može pouzdano prognozirati kad će se razići magla i niski oblaci. I hoće li uopće!?

I po gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre magla i temperatura ujutro gdjegod i oko -8 °C, dok će u višem gorju biti manje hladno - prijepodne uz vedrinu, zatim sve više oblaka. Poneki "minus" moguć je i blizu obale sjevernog Jadrana, gdje će poslijepodne, uz sunčano vrijeme i uglavnom slabu i umjerenu buru najviša temperatura zraka biti od 11 do 14 °C.

I u Dalmaciji će poslijepodne biti toplije nego u srijedu, iako oblačnije, a jutro većinom malo svježije, uz burin i mogućnost "negativne" temperature zraka i blizu mora, te sigurno u unutrašnjosti, gdje je u prometu nužan oprez zbog magle.

I na jugu Hrvatske prijepodne vedro, uz burin i malo do umjereno valovito more, zatim oblačnije, uz slabo do umjereno jugo, osobito na otvorenome. Temperatura ujutro od 4 do 6 °C, u unutrašnjosti i samo oko 0 °C, a poslijepodne 13 do 16 °C.

I u petak još ujutro hladno, zatim toplije, ali i oblačnije, kišovitije...

I u petak će još jutro na kopnu biti relativno hladno, često i maglovito, zatim ponovno toplije, za vikend i vjetrovitije, uglavnom u subotu još uz maglu u sjevernijim krajevima. Oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu već od petka će biti u područjima bliže Jadranu, a u ponedjeljak vjerojatno diljem unutrašnjosti, pri čemu u najvišem gorju ponovno može pasti i malo snijega.

Na Jadranu od petka promjenljivo oblačno, uz čestu kišu, gdjekad i obilniju, najprije na južnom dijelu, od vikenda i na sjevernom. Uz prevladavajuće jugo i jugozapadni vjetar, prolazno i sjeverozapadni, temperatura zraka bit će u porastu pa će već jutro mjestimice biti toplije od ponekog poslijepodneva prošlih dana.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.