Idete li na zornice, pazite se smrzavice...

Srijeda će biti tipičan zimski stabilan dan - hladan, na kopnu često i maglovit, u gorju uz zimsku idilu, a na Jadranu pretežno sunčan i vjetrovit. Temperatura niža od prosječne za početak prosinca bit će i u mirniji i još maglovitiji četvrtak, a od petka ponovno slijede topliji dani, na Jadranu i područjima uz njega uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i obilnije pljuskove. Ili drugim riječima:

Planirate li sredinom tjedna na zornice,
na kopnu se pripazite smrzavice,
i na vrijeme pripremite kape, šalove, rukavice...
Samo rijetkima mogu zatrebati i metlice i lopatice
jer su malo gdje moguće snježne pahuljice.
Ali će zato mnogim vozačima trebati strugalice!
I pritom prijeti opasnost od poledice.
Srećom, samo mjestimice!

A ni tijekom dana kasnije,
neće biti znatno toplije...

Ali od petka svetoga Nikole,
kad prođu ove "Barbarine" hladnoće,
temperatura opet rasti hoće...
B
it će sretniji koji toplije vrijeme vole!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Srijeda: većinom suho, hladno, bura u slabljenjudr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U srijedu će na istoku zemlje jutro početi uz temperaturne "minuse' i mraz. U prvom dijelu dana nerijetko će biti niskih oblaka i magle, a popodne uz slab do umjeren istočnjak ipak sunčanije s temperaturom od 2 do 4 °C.

Podjednako hladan dan bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro ponegdje magla može znatno smanjivati vidljivost, no danju će prevladavati sunčano.

U gorju pak oblačnije, posebice po kotlinama i maglovito, a ponegdje može zalepršati i poneka snježna pahulja, tek za dekoraciju. S jutarnjih oko -7 °C, temperatura će danju porasti do 1 °C. Na sjevernom Jadranu sunčano, čak i vedro, no s jakom burom, podno Velebita na udare i olujnom bit će relativno hladno. Bura će ipak poslijepodne postupno slabjeti.

I u Dalmaciji bura ujutro još može imati olujne udare, a danju će biti slabija. Bit će sunčano, ali prohladno, osobito ujutro u unutrašnjosti, gdje će biti i mraza. Najviša dnevna temperatura od 8 °C u unutrašnjosti do 13 °C na nekim otocima.

Podjednaka i na jugu Hrvatske, uz većinom umjerenu buru, još u noći i ujutro s jakim udarima. Stoga će i more biti umjereno valovito, samo prema otvorenome ponegdje i valovito. Sunčanog vremena bit će u izobilju."

I u četvrtak hladno, na kopnu i maglovito, pa oblačnije i toplije, na Jadranu i kiša...

"Idućih dana ujutro na kopnu će često biti mraza i magle, ponegdje i dugotrajne. Temperatura će prema vikendu ipak biti u postupnom porastu, no u većini krajeva zadržat će se uglavnom suho. Slabe kiše od petka će biti samo mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije te u gorju. Početkom novoga tjedna dolazi jače naoblačenje uz čestu kišu, a u gorju raste vjerojatnost i za snijeg.

Na Jadran u četvrtak dolazi sve više oblaka, a prema večeri na jugu uz jugo može pasti i malo kiše, koje će u petak povremeno biti duž cijele obale, ponegdje u Dalmaciji moguće i obilnije. I subota će biti promjenljiva, ali ipak uz rjeđu i slabiju kišu te sjeverozapadni vjetar. Nakon stabilnije nedjelje, u ponedjeljak s jačanjem juga vjerojatno nam dolazi izraženija promjena vremena praćena mjestimice i obilnijom kišom.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.