Utorak: većinom suho, ali relativno hladno, bura

Još prije tjedan dana prognozirano, iako ne i od svih željeno - vrijeme nam se stubokom promijenilo. Ili će ponegdje do srijede ujutro! Osim kiše, gdjegod i obilnije, kao primjerice u Rijeci i Senju, gdje je od nedjelje navečer do ponedjeljka u 19 sati palo oko 80 litara po četvornome metru - a ostale se izmjerene količine mogu vidjeti u HRT METEO aplikaciji - mjestimice je padao i snijeg, i to ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama. I zadržavao se na tlu! Na Zavižanu ga je do 19 sati napadalo 18 cm! I bura je zapuhala, na sjevernom Jadranu ponegdje i olujna, a još će češća, gdjegod i jača biti do srijede ujutro, posebice tijekom utorka.

Mjestimične kiše i snijega bit će još uglavnom do utorka ujutro, na jugu još možda i prijepodne, a zatim do petka većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, u nizinama unutrašnjosti uz jutarnju maglu, sredinom tjedna mjestimice i dugotrajniju.

Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, u kopnenom području najniža tijekom noći i jutra gotovo posvuda niža od 0 °C. Štoviše, u noćima bez ili sa slabim vjetrom, te malo ili nimalo oblaka, u mnogim će krajevima biti i niža od -5 °C, u gorju vjerojatno i niža od -10 °C.

No, već u drugom dijelu tjedna ponovno slijedi zatopljenje, pa se lako može dogoditi da jutra od utorka do petka u mnogim mjestima unutrašnjosti budu i najhladnija u prvoj polovici prosinca, možda čak i duljem razdoblju, a ponegdje postoji ne mala vjerojatnost čak i najhladnija u cijelom prosincu, koji će vrlo vjerojatno biti topliji od prosječnoga i dodatno pridonijeti iznimnosti ove godine. Ali naravno, za detaljniju i pouzdaniju prognozu još je odviše rano. No, sigurno će diljem Hrvatske jutra biti osjetno hladnija nego prošlih dana, tjedana, pa i mjeseci, ali ne i hladna kao nikada do sada. Uostalom, to bi na početku prosinca bio veliki ekstrem budući da su se do sada najranije tijekom zimskih mjeseci rekordi dogodili tek sredinom prosinca, a i to jako rijetko. Detaljnije se to može vidjeti na u ovaj ponedjeljak objavljenom "osvježenom"
popisu najniže temperature zraka na mjernim postajama DHMZ-a.

A detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak: većinom suho, ali relativno hladno, jaka buraDunja Plačko-Vršnak: "U utorak će u istočnim Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, a najviša dnevna oko 4 °C.

Podjednako umjereno do pretežno oblačno i bez oborina bit će i u središnjoj Hrvatskoj, samo će jutro biti hladnije, uglavnom uz temperaturu između -4 i -1 °C. Prema večeri će se razvedriti.

Sunčanije će biti i na sjevernom Jadranu, ponegdje čak i vedro, ali i dalje vjetrovito, uz jaku i olujnu, na udare podno Velebita i orkansku buru zbog koje će se poslijepodnevna temperatura koja će biti između 7 i 12 °C činiti nižom. U gorju će prevladavati oblačno uz temperaturu uglavnom između -5 i 0 °C te povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a navečer smanjenje naoblake.

Kiše će još prijepodne povremeno biti u Dalmaciji, a zatim će se postupno razvedriti. Puhat će jaka, na udare i olujna bura, a more će biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti Dalmacije od 1 do 4 °C, uz obalu i na otocima od 7 do 11 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C.

Na jugu Hrvatske povremene kiše će još biti u prvom dijelu dana, a zatim će se prema večeri naoblaka postupno raskinuti. Uz jaku buru bit će hladnije nego u ponedjeljak."

Sredinom tjedna većinom još hladnije pa opet toplije

"Sljedećih će dana u unutrašnjosti biti hladno, ujutro u gorskim krajevima s temperaturom i nižom od -5 °C. Danju će nakon jutarnje magle biti barem djelomice sunčano, a od petka oblačnije i danju malo toplije, uz povremenu kišu uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Na Jadranu će u srijedu prevladavati sunčano i hladnije, uz slabljenje bure. U četvrtak već malo kiše može biti na jugu, a od petka uz promjenljivu naoblaku i drugdje. Bura će okrenuti na jugo uz porast temperature zraka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.