Ponedjeljak: kiša, jugo, pa ponegdje snijeg, bura...

U ponedjeljak će biti oblačno i kišovito, osobito na Jadranu i vjetrovito - većinom uz jugo, a navečer na sjevernom dijelu i buru! U mnogim će krajevima poslijepodne padati i snijeg, ponajviše u gorju, gdje ga do večeri mjestimice može pasti i više od 20 cm. Premda su zimske službe spremne - ne morate li - na put najbolje ne krećite, posebice ne kroz gorsku Hrvatsku.

U utorak hladnije, uz barem djelomično razvedravanje, te i dalje
često jaku, gdjegod i olujnu buru.

Sredinom tjedna uglavnom još hladnije, posebice na kopnu, gdje će jutarnja temperatura u mnogim mjestima biti oko -5 °C, a u gorju ponegdje vjerojatno i oko -10 °C. Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" savjetovala, između ostaloga: "
Zaštitite sve osjetljivo bilje, osobito voćke kojima zbog toplog vremena još kolaju sokovi."
Magla će u nizinama kopnene Hrvatske biti česta, mjestimice i dugotrajna, dok će sunčano prevladavati u gorju i na Jadranu, gdje će bura oslabjeti, pa će u četvrtak poslijepodnevna temperatura biti u porastu.

Od petka ponovno diljem Hrvatske oblačnije, ali i toplije, uz jugo i jugozapadnjak, te uz povremenu kišu uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: oblačno, kiša, jugo, pa snijeg, bura...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti većinom oblačno s kišom, a od sredine dana u zapadnoj Slavoniji mjestimice susnježicom i sijegom. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3 °C, najviša dnevna između 6 i 8 °C, poslijepodne u osjetnom padu.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, u početku s kišom, a sredinom dana, uz osjetan pad temperature zraka, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Ponegdje može biti i obilnije oborine. Temperatura malo niža nego na istoku.

Na sjevernom Jadranu i u gorju oblačno s kišom, a u gorju uz pad temperature zraka i snijegom, ponegdje moguće i višim od 20 centimetara. Na sjevernom Jadranu može biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će potkraj dana okrenuti na buru.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenom moru i olujno, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 4 do 6 °C, uz obalu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 18 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Podjednaka će temperatura zraka biti i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo vrijeme s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo."

U utorak razvedravanje i bura, pa sredinom tjedna dosta hladno, ali opet ide jugo

"U utorak u unutrašnjosti smirivanje i djelomično razvedravanje, a od srijede barem djelomice sunčano, ujutro s mrazom i mjestimičnom maglom, osobito sredinom tjedna.

Na Jadranu u utorak djelomice sunčano, na jugu još ujutro uz malo kiše. U srijedu i četvrtak barem djelomice sunčano. U petak i subotu promjenljivo, povremeno s kišom. U utorak će puhati jaka, mjestimice i olujna bura, koja će u srijedu oslabjeti, a prema kraju tjedna okrenuti na jugo i jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.