"Poslije juga dolazi bura". I hladnoća, mraz...

"Poslije juga dolazi bura" – pučka je izreka koja baš odgovara početku ovog prosinca. I zaista, ovotjednu južinu i iznadprosječnu toplinu naglo će zamijeniti osjetno hladnije vrijeme, ponegdje i sa snijegom. No, najprije treba istaknuti najnižu temperaturu zraka, koja bi se u razdoblju od utorka do četvrtka mogla spustiti na ok -9 °C u gorju te na oko -5 °C u ostatku kopnenog područja. Na hladnoću treba upozoriti i poljoprivrednike u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Zaštitite sve osjetljivo bilje, osobito voćke kojima zbog toplog vremena još kolaju sokovi.
Nakon višednevne hladnoće - prema kraju tjedna velika je vjerojatnost ponovnog zatopljenja.

Obilnija i češća kiša bit će uz Jadran. U ponedjeljak će u ostatku zemlje kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. No on će se uglavnom zadržati u gorju. Nakon toga slijede hladni, ali i većinom suhi dani, pa će poljoprivrednici u unutrašnjosti moći obavljati kasno jesenske radove.

Temperatura tla će se u skladu s vremenskim prilikama sniziti te na kopnu biti od 3 do 5 °C, a na Jadranu od 11 do 14 °C.

Prisjetimo se kako je naš poznati meteorolog Milan Sijerković prosinac opisao kao predvorje zime. Pa iako hladnoća u ovo doba godine i nije neka vijest - treba ju istaknuti, osobito nakon iznadprosječne topline koja je u studenom probudila prirodu.

 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.