U nedjelju mraz i magla, zatim promjena nagla!

Kao i veći dio subote, i prva nedjelja Adventa će još biti uglavnom suha, uz dosta sunčana vremena, ali i osjetno hladnija od prošlih dana, uz mraz i maglu u mnogim krajevima unutrašnjosti te buru na Jadranu - baš kao što i priliči početku prosinca. No, već tijekom dana ponovno jača jugo, što je uvod u veliku promjenu vremena u ponedjeljak, kada će najprije biti kiše, zatim ponegdje i snijega - u gorju sigurno, a vjerojatno i u nekim nizinama. Na Jadranu će zapuhati jaka, mjestimice i olujna bura, koja će probleme u prometu stvarati i tijekom većinom suhog utorka.

Sredinom tjedna na kopnu jutarnji "minusi", osobito u gorju i znatniji, a u drugom dijelu tjedna ponovno zatopljenje, na Jadranu i područjima uz njega i jugo i kiša, dok je u sjevernim kopnenim krajevima velika vjerojatnost dugotrajne magle.

Stoga će ova promjena biti relativno nagla i jaka, mnogima neugodna, ali samo kratkotrajna i prolazna, pa će prosinac vrlo vjerojatno nastaviti iznadprosječno toplim vremenom. Nadam se samo ne i s novim rekordima, kojih je u studenome bilo napretek. O njima, kao i jeseni i dosadašnjem dijelu godine može se detaljnije pročitati u najnovijem Meteo kutku HRT-a.


A detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: mraz, magla, bura, pa jugo, gdjegod i kišadr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom, vjerojatnije u dijelu Posavine. Jutro hladno, najniža temperatura bit će između -4 i - 2 °C, a najviša dnevna od 5 do 8 °C. Poslijepodne će zapuhati slab do umjeren jugoistočnjak.

U središnjoj Hrvatskoj oblaka će tijekom dana biti sve više, no sunčanih će razdoblja biti dosta, posebno prijepodne. Ujutro je moguća kratkotrajna magla, vjerojatnije na širem karlovačkom području.

Jutarnje magle bit će po kotlinama Like i Gorskog kotara, a zatim djelomice sunčano uz porast naoblake pa će, kao i na sjevernom Jadranu, do kraja dana već biti mjestimične kiše. Zapuhat će i jugo. Najniža temperatura zraka u gorju od -5 do -2 °C, u unutrašnjosti Istre između 1 i 3 °C, a duž obale i na otocima od 4 do 10 °C. Najviša dnevna od 5 do 10 °C, na sjevernom Jadranu između 13 i 15 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije dan će početi sunčanim vremenom i slabom do umjerenom burom. Bura će okrenuti na istočnjak, zatim i jugo, i postupno će se naoblačiti. Jutro će biti svježije uz temperaturu od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti i uz mjestimičan mraz. Najviša dnevna od 10 °C u unutrašnjosti do 16 °C na otocima.

Na jugu Hrvatske jutro vedro, a tijekom dana djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Slabu i umjerenu buru zamijenit će istočnjak, zatim jugo, prvo na otvorenom moru, pa će more biti malo, navečer i umjereno valovito."

U novome tjednu najprije vjetrovito, uz kišu, ponegdje i snijeg, pa mraz, magla i novo zatopljenje

"Ponedjeljak donosi izraženiju promjenu vremena
. U kopnenom će području prevladavati oblačno vrijeme i povremene oborine bit će već od jutra, posebno na zapadu. Uz jače zahladnjenje kiša će u gorju, ali i u nekim nizinama prijeći u snijeg. Iako će se snijeg u početku topiti, posebno u gorju iznad 700 metara stvorit će se i snježni pokrivač veći od 15 cm. Zapuhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a do utorka ujutro oborine će prestati i dijelom će se razvedriti. Bit će hladnije, posebno u srijedu i četvrtak.

U ponedjeljak na Jadranu pretežno oblačno, a kiša će biti sve češća, na sjeveru uz izraženije pljuskove i obilnija. Jako i vrlo jako jugo na sjevernom će dijelu okrenuti na buru koja će se do utorka ujutro proširiti duž ostatka obale, a s njom će se i razvedravati i biti svježije. U većinom sunčanu srijedu bura će sasvim oslabjeti te ponovno prema večeri okretati na jugo pa će od četvrtka ponovno biti promjenljivije i postupno malo toplije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.