Za vikend još nekako, a u ponedjeljak "opako"!

Najavljivano se, na žalost, ostvarilo, pa se dosadašnjem popisu mjesta s rekordnom količinom oborine u studenome u četvrtak ujutro priključila pulska zračna luka, u petak ujutro i Metković, a s mjerenjem u petak navečer i Knin. U subotu ujutro možda će i još poneko mjesto. Naravno, još uvijek neslužbeno, dok to ne potvrde klimatolozi DHMZ-a.

I temperaturni ekstremi samo što nisu potvrđeni - posebice u Dubrovniku, gdje je rekordno visoka srednja mjesečna temperatura studenoga neprijeporna, unatoč suboti hladnijoj od petka, te prijepodne oblačnijoj nego poslijepodne. Vrlo će vjerojatno ovo biti najtopliji studeni i u Hvaru, možda i u Splitu, gdje će u subotu, nakon dulje vremena, cijeli dan puhati bura. Osjetna, iako slabija nego u primjerice Senju, gdje će imati česte olujne udare.

No, već tijekom sve oblačnije nedjelje opet okreće na jugo, gdjegod i jako, s kojim će doći i kiša, mjestimice i obilnija, najprije na sjeverni Jadran, u ponedjeljak i južnije. Za razliku od onoga prošlih dana, čak i tjedana, ovo će jugo biti kratkotrajno jer će već do kraja ponedjeljka na sjevernom Jadranu opet zapuhati bura, i to jaka i olujna, uz koju su čak ponegdje moguće i snježne pahulje, a od sunčanijega utorka će bure biti uzduž cijeloga Jadrana.

I na kopnu će sljedeći dani biti "izazovni" i "zanimljivi"! U nedjeljno će jutro biti česte magle i mraza, pa sunčanih sati, u drugom dijelu dana i sve mnogobrojnih oblaka, iz kojih ponegdje na zapadu već može biti i kiše. Tijekom ponedjeljka će kiša biti sve češća, gdjegod i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg - u gorju sigurno, a vrlo vjerojatno i u barem nekim nizinama, makar pomiješan s kišom. Naravno, pritom će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, a još hladnije će biti nakon manje oblačnih noći od utorka do četvrtka, kada se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10 °C.

Stoga je krajnje vrijeme za zaštitu bilja od hladnoće, a tko nije - neka napokon premjesti lončanice u zatvorene prostore... I naravno, pripremite topliju odjeću i obuću, u kopnenom području čak pravu "zimsku" jer će  mnogima dobro doći kape, šalovi i rukavice, a ne zaboravite na "minuse" pripremiti i "limene ljubimce".

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota: hladnije, bura, najprije mjestimice kiša pa sunčanijeDunja Plačko-Vršnak: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Ujutro još može biti tek malo kiše. Bit će hladnije nego u petak, uz temperaturu uglavnom između 5 i 9 °C.

U noći i ujutro još malo kiše može biti i u središnjoj Hrvatskoj, a zatim djelomice sunčano i danju bez oborine. Temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 °C, a prema večeri će se razvedravati, uz osjetniji pad temperature zraka.

I u gorskim je krajevima ujutro još moguća kiša, a danju će uz promjenljivu naoblaku biti dosta sunčanog vremena. Na sjevernom Jadranu još i više. Zapuhat će umjerena i jaka bura koja podno Velebita može imati olujne udare, uz umjereno valovito i valovito more. Bit će hladnije nego u nedjelju, osobito u gorju, uz temperaturu zraka većinom od 3 do 7 °C, u unutrašnjosti Istre između 6 i 10 °C, a uz more ujutro oko 9 °C, poslijepodne 11 do 14 °C.

U Dalmaciji nakon oblačnijeg jutra danju pretežno sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura. More malo do umjereno valovito, još ujutro prema otvorenom i valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 1 do 6 °C, uz more 10 do 15 °C, a poslijepodnevna oko 15 °C, u unutrašnjosti 10 ili 11 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske, uz prevladavajuće sunčano poslijepodne, a prijepodne uz umjerenu naoblaku i još uvijek mogućnost za malo kiše. Zapuhat će umjerena do jaka bura."

U nedjelju na moru jugo, gdjegod i kiša, na kopnu hladnije, uz maglu i mraz, a u ponedjeljak...

"Nakon razvedravanja tijekom noći, nedjeljno jutro će u unutrašnjosti biti hladno, ponegdje i maglovito, uz čest mraz. Danju djelomice sunčano. U ponedjeljak oblačno i kišovito, a uz pad temperature zraka poslijepodne će kiša prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, zatim i u nizinama. Do utorka ujutro moguće je stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju. Od utorka smirivanje vremena, uz mjestimičnu jutarnju maglu i mraz te osjetno hladnije nego u ovome tjednu.

U nedjelju na Jadranu postupan porast naoblake, uz kišu najprije na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak i drugdje, mjestimice moguće i obilniju. U utorak će se razvedriti, pa će sredinom tjedna biti barem djelomice sunčano. Jugo će u ponedjeljak okrenuti na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu, a u utorak će se proširiti na cijelu obalu. Bit će hladnije nego prošlih dana, ali primjerenije godišnjem dobu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.  iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.