Petak: južina, kiša češća na moru, promjenljivo

Sljedećih će dana biti promjenljivo vrijeme te postupno hladnije, pa će osim kiše ponegdje biti i snijega - osobito u gorju, i to možda već u subotu, te gotovo sigurno u drugom dijelu ponedjeljka, kada su pahulje moguće i u nekim nizinama, a nošene jakom i olujnom burom - i podno Velebita. Budući da će nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječno toplog vremena u sljedećem tjednu biti zimskih uvjeta - ne zaboravite na zimsku opremu, a i stavljanje odgovarajuće "zimske" rashladne tekućine za motor i za pranje vjetrobranskih stakala. "Minusi" dolaze! Manji već za vikend, a zamjetniji sredinom sljedećega tjedna.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Petak: promjenljivo, kiša češća na moru, južina

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U petak će na istoku zemlje uz sunčana razdoblja i slab do umjeren jugozapadnak danju biti oko 13 °C, a ujutro između 7 i 9 °C.  No iz promjenljive naoblake ponegdje će pasti i malo kiše.

U središnjoj će Hrvatskoj kiša biti rijetka pojava. Uz izmjenu oblačnih i sunčanih razdoblja bit će relativno toplo, od 11 do 14 °C. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak.

U gorju i na sjevernom Jadranu vjetrovitije, uz ponegdje i jak jugozapadnjak, a lokalno je moguć i poneki olujni udar. Bit će i dalje od jutra relativno toplo, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 10 °C u gorju do 15 °C na obali, na nekim otocima i do 17 °C. Bit će promjenljivo, no kiša će u Istri vjerojatno izostati.

U Dalmaciji će kiša biti češća, lokalno moguće i obilnija, praćena grmljavinom. Puhat će većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome moru i jak, pa će https://meteo.hr/naslovnica-upozorenja.php?tab=upozorenja.

Na jugu Hrvatske će kiše biti manje, a sunčanih razdoblja ipak više. Jugozapadnjak će biti najslabiji, a temperatura zraka najviša - jutarnja oko 15 °C, a najviša dnevna do 19 °C."Sljedećih dana hladnije, osobito u novome tjednu, pa će osim kiše ponegdje biti i snijega...

"Sljedećih dana na kopnu ipak zahladnjenje, pa već u subotu u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Početkom tjedna opet ponegdje obilnija oborina, a u ponedjeljak prema večeri, uz pad temperature, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, i to ne samo u gorju, već i u nekim nizinama. Stoga budite oprezni u prometu, ne samo zbog mjestimičnog snijega, nego od nedjelje i zbog moguće poledice, koja je još vjerojatnija tijekom stabilnijeg utorka i srijede.

Na Jadranu u subotu stabilnije, uz buru, no u nedjelju će opet jačati jugo, s kojim dolaze oblaci, prema večeri  i kiša, najprije na sjeveru, a u ponedjeljak i duž cijele obale. Jugo u ponedjeljak popodne pod Velebitom okreće na olujnu buru s kojom čak i poneka pahulja može dolepršati do obale. No prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena, a i bura će slabjeti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.