I u utorak raznoliko, pa toplije i južina, ali uskoro...

Premda je u većini kontinentalne Hrvatske blagdan svete Katarine, kao što i pristoji pučkom vremenoslovlju, uz mnogobrojne oblake - među kojima se pojavio i prvi digitalni "državni" - imao najhladnije poslijepodne u ovome studenome, to nije spriječilo kojekakve, pa i relativno rijetke aktivnosti na otvorenome. Dapače! Kao i poslijepodne, i jutro je za ovaj studeni bio kao rijetko koje, ali samo ponegdje, kao primjerice u Gradištu pokraj Županje, gdje se tek prvi put u ovome mjesecu temperatura spustila do 1 °C, a u Slavonskome Brodu "čak" na -1 °C, inače u posljednjem desetodnevlju studenoga relativno čestu temperaturu.

Još je veća iznimka bila poslijepodnevna temperatura, u mnogim mjestima viša od 20 °C, u Hvaru i Dubrovniku čak i 23 °C, kao nikada u znanoj povijesti mjerenja tako kasno u godini. Do sada je viša temperatura zraka od ove u Dubrovniku najkasnije bila 14. 11. 2018. godine, i to 23,6 °C.

Za oborinu će se tek u utorak ujutro moći potvrditi, ali velika je vjerojatnost da će ponedjeljak na Jadranu - ali ne i u cijeloj Hrvatskoj - napokon biti prvi dan ovogodišnjega studenoga bez zabilježene oborine.

I u utorak ćemo u Hrvatskoj imati raznoliko vrijeme - većinom suho, ali i oblačno, i maglovito, i sunčano... I pritom temperaturno kako gdje - i prohladno/svježe, a i relativno toplo.

Od srijede je ponovno neprijeporna južina, zamjetniji porast temperature i povremena kiša, češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega.

A na vrijeme primjerenije dobu godine, pa čak i hladnije od prosjeka, valja nam se pripremiti u prvom tjednu prosinca. Snijeg je u gorju gotovo siguran, a moguć je i u nekim nizinama. I jake bure će na Jadranu biti! Vjerojatno samo kratkotrajno i prolazno, ali dovoljno za izvlačenje zimske obuće i odjeće - kaputa, kapa, šalova, rukavica... No, već u drugom prosinačkom tjednu ponovno se znatno povećava vjerojatnost za diljem Hrvatske iznadprosječnu toplinu...

Uostalom, dugoročne prognoze za sve zimske mjesece i dalje su prilično postojane. Ali naravno - ne i sigurne.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

I u utorak raznoliko - ponegdje sunčano i toplo, ponegdje oblačno i prohladnoDunja Plačko-Vršnak: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, ujutro mjestimice i maglovito, uz malu vjerojatnost sunčanih razdoblja, uglavnom na krajnjem istoku. Najniža temperatura između 1 i 5 °C, a najviša dnevna od 6 do 9 °C, uz sunčana razdoblja do 12 °C.

Oblačno, tmurno i ujutro maglovito bit će u središnjoj Hrvatskoj. Temperatura zraka bit će ujutro između 3 i 6 °C, danju od 6 do 9 °C.

Na maglu treba računati i po kotlinama gorskih krajeva, dok će u višim predjelima rasti vjerojatnost za sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz umjerenu do jaku, podno Velebita i vrlo jaku buru koja će poslijepodne slabjeti. Temperatura u gorju ujutro od 2 do 5 °C, danju od 5 do 9 °C, a na Jadranu i unutrašnjosti Istre od 14 do 17 °C.

Obilje sunca bit će i u Dalmaciji, uz najvišu temperaturu uglavnom između 16 i 20 °C. Puhat će umjerena do jaka bura koja će oslabjeti, i prema otvorenom okrenuti na sjeverozapadnjak. More će pritom biti malo do umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske također pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Uz obalu će puhati bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar."

Od srijede promjenljive i toplije, uz južinu i povremenu kišu

"U unutrašnjosti od srijede raste vjerojatnost za svakodnevnu, povremenu kišu, najčešću u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će jugozapadnjak uz porast temperature zraka. Prema kraju tjedna očekuje se prestanak oborina, a moguć je i pad temperature zraka.

Od srijede na Jadranu ponovno promjenljivo s čestom kišom, ponegdje moguće i obilnijom. Zapuhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, u petak i subotu kratkotrajno u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. I dalje će biti iznadprosječno toplo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.