Sv. Kata neće opravdati uzrečicu, ali hoće sv. Andrija

Koliko je dosadašnji dio jeseni bio neuobičajeno topao najzornije pokazuju biljke, posebno voćke svojim nenadanim cvjetanjem i uljepšavanjem jesenskih dana, kao primjerice bajam u okolici grad Hvara. Inače, srednji datum početka cvjetanja bajama u okolici grada Hvara je tek 29. siječnja. No čini se da će ljepota ove voćke još kratko potrajati. Iako će još sredinom sljedećeg tjedna vrlo vjerojatno biti iznimno visoka najviša temperatura zraka - od 13 °C pa gotovo do 20 °C uskoro se svakako pripremite za hladnije vrijeme.

S toplinom, sredinom tjedna ponovno će biti i kiše. Najveće količine vjerojatno u gorju i na sjevernome Jadranu, ali obilnija kiša je moguća i drugdje duž Jadrana. A srednja dnevna temperatura tla na dubini od desetak centimetara na kontinentu će vjerojatno biti u granicama od 8 °C do 11 °C, uzduž Jadrana od 12 °C do 14 °C. Toplo i vlažno tlo omogućuje bujanje povrtlarskih kultura u jadranskome području, neke su kao i onaj bajam, neuobičajeno uznapredovale za ovo doba godine. A na kontinentu vrijeme je sadnje voćnih sadnica što će biti otežano zbog natopljenog i blatnog tla. Nešto povoljniji uvjeti su u Slavoniji, ipak pričekajte kraj tjedna, ili još bolje - početak prosinca - pa onda odlučite o početku sadnje, a hladnije vrijeme će pogodovati i drugim poslovima, kao primjerice kolinju!

Eto, u ponedjeljak se sv. Kate ne treba se bojati, ali zato oprez: "Sveti Andrija dijeli kabanice."

 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.