Napokon bura - na moru i sunce, ali na kopnu oblaci

Premda malo hladnije nego prošlih dana,
i
početkom novoga tjedna nastavlja se relativno toplo vrijeme,
tijekom kojeg se još uvijek neće zamjetnije koristiti toplana,
ali bi ipak moglo nahladiti se poneko osjetljivije tjeme.

I pritom će na moru biti uglavnom po buri suho i sunčano,
što ovoga studenoga diljem Jadrana još nije dano.
A većinu će kopna, pa i na
Trgu prosvjednike,
pratiti uglavnom oblačne nebeske slike.

Vjerojatnost dugotrajnijeg sunčanog vremena u meteorološkom smislu vrlo je mala,
ali je
odluka koja će dovesti do razvedravanja druge vrste vjerojatno već pala.

Stoga, kad nam ove godine sveta Kata
neće donijeti snijeg na vrata,
valjda će 
"prosvjetarima" povećanje koeficijenata,
pa makar i na više rata
!

Već
od srijede ide nova meteorološka južina,
i za studeni još izraženija toplina.
Naravno,
i nova, dodatna oborina.

Stoga će ovaj mjesec biti kao rijetko koji,
koji se već sada u nekim mjestima najkišovitijim broji
,
a i po temperaturi će biti odviše u "plusu",
ponegdje čak ni s jednim danom u "minusu"...

Ako niste vični dosadašnjoj rimovanoj prognozi,
u nastavku slijedi razumljivija - u uobičajenoj prozi...

Pripremila ju je dr. sc. Petra Mikuš Jurković.
I dok je u nedjeljnjim emisijama "Vrijeme" simpatična Petra
govorila da će biti i magle, i sunca, i oblaka, i kiše i vjetra,
u "Plodovima zemlje" agrometeorolog Marko Vučetić,
spominjao je i bajame, i povoljno vrijeme za sadnju sadnica,
ali je i prijetio skorim novim nošenjem kabanica.


dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U većini će unutrašnjosti novi tjedan započeti uz maglu -  stoga pripazite u prometu. Danju će pak dominirati oblaci iz kojih tek ponegdje može biti rosulje. Na Jadranu napokon stabilnije i suho uz dosta sunca, a nakon neumornog juga, kratkotrajno će zapuhati bura, uglavnom pod Velebita s povremenim olujnim udarima.

Ponedjeljak: napokon bura - na moru i sunčan dan, a na kopnu oblačanU prvom će dijelu ponedjeljka na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, osobito u Posavini i Podravini i maglovito. Poslijepodne su sunčana razdoblja vjerojatnija u Podunavlju, gdje će puhati slab do umjeren jugoistočnjak. Jutro prohladno, a dnevna temperatura između 10 i 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo niža, do 9 °C. Magla će mjestimice znatno smanjivati vidljivost, pa budite oprezni u prometu. Bit će oblačno, a samo rijetko može biti slabe kiše ili rosulje, uglavnom u zapadnim predjelima.

Najveća je vjerojatnost za tek malo kiše u gorskoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati oblačno, ujutro i maglovito, a magla se osobito po kotlinama može i dulje zadržati. Duž obale sjevernog Jadrana će zapuhati bura, podno Velebita lokalno i s olujnim udarima, koja će donijeti stabilnije i sunčanije vrijeme, uz dnevnu temperaturu od 16 do 18 °C.

Podjednaka dnevna temperatura bit će i u Dalmaciji, a jutarnja oko 8 °C u unutrašnjosti te između 13 i 16 °C na obali. Prevladavat će sunčano, uz većinom umjerenu buru, prema otvorenom moru i jaku. Stoga će i more biti umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske bura će biti najslabija, poslijepodne će čak nakratko ponegdje opet zapuhati i jugo, uz koje će i dalje biti razmjetno toplo, do 20 °C. Uz promjenljivu naoblaku, moguća je i mjestimična kiša, osobito u Konavlima, a na moru i poneka pijavica. Vidite li je, još bolje - i fotografirate - pošaljite informaciju na pijavica@cirus.dhz.hr."

Utorak podjednak ponedjeljku, a u srijedu opet jačanje južine...

"Na kopnu će i u utorak prevladavati oblačno, ponegdje i maglovito, uz mogućnost za malo kiše ponajprije u gorju. Od srijede uz jugozapadnjak, magle će biti sve manje, ali zato će kiša biti sve češća. No, s povremenim sunčanim razdobljima, opet će malo porasti dnevna temperatura, osobito sredinom tjedna.

U utorak pak posvuda na Jadranu sunčanih sati neće manjkati, ali stabilno vrijeme kratko će potrajati. Već u srijedu okreće na jugo, s kojim opet dolazi više oblaka i povremena kiša, pa će studeni završiti promjenljivim vremenom. I temperaturom znatno iznad prosjeka, i jutarnjom i dnevnom - kao što je to bilo i u dosadašnjem dijelu ovoga nimalo tipičnog studenog.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.