I u nedjelju jugo, oblaci, magla, malo sunca... i bura

Jako i olujno jugo i u nedjelju će stvarati poteškoće na promjenljivo oblačnom i ponegdje kišnom Jadranu, osobito u noći i prijepodne, kada more na otvorenome može biti i uzburkano, a poslijepodne će na sjevernom dijelu zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura koja će širiti prema jugu te pridonijeti sunčanijem ponedjeljku i utorku. U kopnenom će području i dalje biti mnogobrojnih niskih oblaka i magle, a sunčana će vremena biti ponajviše u nedjelju u istočnoj Hrvatskoj, gdje će puhati umjeren istočni i jugoistočni vjetar.

Bit će i dalje relativno toplo za posljednje desetodnevlje studenoga, a od srijede, uz jačanje južine - ponovno i posvuda kišovitije, pa će se vjerojatno povećati broj mjesta s rekordnom količinom oborine za studeni.


Želite li saznati još poneku zanimljivost vremena prošlih i budućih dana i tjedana, čak i dugoročnu prognozu za sljedeću zimu - pogledajte nedavni meteo-razgovor u Studiju 4, a u nastavku je detaljnija prognoza po područjima RH za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

I u nedjelju jugo, oblaci, magla, sunčana razdoblja, ali i buradr. sc. Tanja Renko: "Na istoku Hrvatske i u nedjelju će biti najviše sunčanog vremena, a jutarnje magle samo ponegdje u Posavini. Puhat će slab i umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj više oblaka nego na istoku, ponegdje zbog izostanka vjetra i dugotrajnija magla, pa će i najviša dnevna temperatura biti niža, vjerojatnije na širem karlovačkom području.

U Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu mjestimice kiša, češća na otocima i prema otvorenom moru, i to prijepodne. Jako i olujno jugo slabjet će i okretati na buru. No more će veći dio dana biti valovito, na otvorenom i jače valovito, a prijepodne i uzburkano. Jutarnja temperatura zraka u gorju i unutrašnjosti Istre od 4 do 10 °C, a duž obale i na otocima između 12 i 16 °C. Najviša dnevna od 8 do 13 °C, na sjevernom Jadranu između 15 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno i pretežno oblačno, mjestimično kiša, posebno na otocima. Bit će vjetrovito, uz jako i olujno jugo koje će prema večeri slabjeti, a u noći na ponedjeljak i okretati na istočnjak i buru.

Na krajnjem jugu Hrvatske također mjestimice kiša, a sunčana će razdoblja biti vjerojatnija poslijepodne. S jakim i vrlo jakim jugom more će biti valovito i jače valovito, a temperatura zraka većinom od 15 do 19 °C."

I u novome tjednu promjenljivo, relativno toplo...

"Početkom novoga tjedna na kopnu će biti oblačnije i svježije vrijeme, često uz dugotrajne niske oblake, ponegdje i maglu. No bit će većinom suho, a vrlo malo kiše može pasti uglavnom mjestimice u gorju. Od sredine tjedna ponovno raste vjerojatnost za kišu, ali i sunčana razdoblja, te višu dnevnu temperaturu. Bit će i vjetrovitije, uz umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak.

Na Jadranu nakon dugo vremena u ponedjeljak i utorak pretežno sunčano uz buru, no ne odveć jaku - olujnih će udara biti podno Velebita u ponedjeljak ujutro. Od srijede ponovno uz izraženu južinu oblačnije, uz povremenu kišu. Mjesec će, kao što je većim dijelom i bio, završiti promjenljivim vremenom.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.