15. studenog 1912. - Rođena Ivana Lang

“Prvi kontakt s tipkama na klaviru privukao me k muzici. Još prije nego su me roditelji upisali u glazbenu školu, osjetila sam za klavir veliku ljubav.“ Riječi su to hrvatske skladateljice, glazbene pedagoginje i pijanistice Ivane Lang koja se rodila 15. studenog 1912. u Zagrebu.

Potekla je iz ugledne, muzikalne obitelji, zahvaljujući kojoj je rano došla u kontakt s umjetnosti i glazbom. Otac joj je bio liječnik u Hrvatskom narodnom kazalištu, majka akademska slikarica. Ivana je klavir učila kod najboljih pedagoga u Zagrebu, usavršavala se u Mozarteumu u Salzburgu. Pedagošku djelatnost, kojom se bavila cijeloga života, počela je u glazbenom studiju glasovitoga Rudolfa Matza, radila je na Učiteljskoj školi u Zagrebu, Nižoj i Višoj glazbenoj školi Vatroslav Lisinski.

Na skladateljski rad Ivane Lang znatno su utjecali njezini profesori Slavko Zlatić, otkrivši joj istarsku ljestvicu, i Ivo Lhotka koji ju je potaknuo na učenje orkestracije. Kompoziciju je učila kod Franje Dugana i Mile Cipre. Uglazbila je stihove hrvatskih pjesnika poput Domjanića, Matoša, Vidrića, Vesne Parun i drugih. Skladala je orkestralna, vokalna, komorna djela, djela za harfu, operu i dva baleta. Napisala je sto deset opusa, najveći dio posvećen je klaviru.

Kako je desetljećima pisala dnevnik, bila je svojevrsna kroničarka glazbenog života Zagreba. Uz to, imala je posebnu bilježnicu koju je nazvala Index posuđivanja s popisom izvedbi svojih skladbi dopunjen programima koncerata i novinskim isječcima. Na kraju svoga stvaralačkog puta Opusom 109, popijevkom Če ni krova ni i opusom 110 Grički dijalog iz 1981. Ivana se vratila hrvatskim pjesnicima kao glazbenom nadahnuću. Opus Ivane Lang  još nije u potpunosti vrednovan ni postavljen na pravo mjesto u kontekstu novije hrvatske glazbe.