16. studenog 1384. - Okrunjena poljska kraljica Jadviga

Vladarska dinastija Anžuvinaca imala je mnoge slavne potomke, a poznato je da se jedan njihov ogranak učvrstio i na hrvatsko-ugarskom prijestolju.

U 14. stoljeću hrvatskim je krajevima vladao Ludovik I. čija je vlast sezala od Jadrana do Baltičkog mora. Njegov lik sačuvan je na poznatoj škrinji svetog Šimuna u Zadru koju je gradu darovala supruga Elizabeta Kotromanić. Najmlađa Ludovikova kći zvala se Jadviga i još kao dijete zaručena je za vojvodu Vilima Austrijskog. Njezina starija sestra Marija udala se za Žigmunda Luksemburškog s namjerom da joj pripadne poljska kruna. Kada je 1382. Ludovik I. umro, a Marija preuzela prijestolje, Poljska se pobunila. Plemići nisu željeli ni Mariju ni njezina zaručnika Žigmunda za suvladara. Protjerali su ih iz Poljske, a za vladaricu su izabrali malodobnu Jadvigu.

Mlada je kraljica okrunjena u Krakovu 16. studenog 1384., a već sljedeće godine udajom za litvanskog kneza Vladislava II. Jagelovića Litvanija i Poljska su se ujedinile pod zajedničkom krunom. Jadvigu povijest pamti kao dobru i uspješnu vladaricu. Vrlo obrazovana, prevodila je knjige s latinskog na poljski te osnovala mnoge bolnice i biskupiju u Vilniusu. Obilato je darovala Univerzitet u Krakowu. Kada je umrla u 26. godini krunu je preuzeo njezin muž Vladislav, što je bio začetak dinastije Jagelovića. Papa Ivan Pavao II. uzdigao je dobru Jadvigu na oltar svetosti 1997. Glavno joj je svetište Wawelska katedrala u Krakowu, koja je ujedno i poljsko nacionalno svetište. Zanimljivo, sveta Jadviga ili Hedviga proglašena je zaštitnicom svih kraljica, Poljske pa i Ujedinjene Europe.