Utorak: djelomice sunčan, ali posvuda ne i suh, jugo

Za razliku od tužnoga 1991. godine, ovogodišnjega 18. studenoga sunce, vedrina i za studeni ugodna toplina ukazali su se Vukovarcima i svima koji su u njemu bili. Nadam se ne samo u meteorološkom smislu.

"Sunce na prozorčiću" napokon se pojavilo i u svim ostalim krajevima. Ponegdje nakon čak tjedan dana, kao primjerice u
Ogulinu i na Pargu. U većini Hrvatske bit će ga, makar u malim količinama, i sljedećih dana, koji i dalje posvuda neće biti suhi - vjerojatno sve do nedjelje, možda čak i dulje. Pritom će povremena kiša biti češća na Jadranu i područjima uz njega, a u srijedu i u sjevernim krajevima. Stoga će se ponedjeljak ujutro još neslužbeni novi rekordi u ukupnoj količini oborine tijekom studenoga na Zavižanu (578 mm), te u Begovu Razdolju (505 mm) i Otočcu (319 mm) dodatno povećati, a možda na popis dođe i još poneka meteorološka postaja DHMZ-a. Osim kiše, koje će sigurno biti, mala je vjerojatnost za ponovne snježne pahulje, poput onih koje su u ponedjeljak ujutro na Zavižanu stvorile 2 cm snježni pokrivač.

No, nevolje će već tijekom utorka ponovno stvarati često jako jugo, na otvorenome i s olujnim udarima, pa će more opet biti i jače valovito. Sredinom tjedna malo mirnije, a za vikend vjerojatno ponovno vjetrovitije i valovitije. Valja spomenuti i kako će jugo prevladavati, ali će povremeno biti i drugih vjetrova - bure uglavnom podno Velebita.

Temperatura zraka i dalje će biti za studeni uglavnom relativno visoka, pri čemu u ovom tjednu u većini krajeva najmanje u srijedu.


Želite li saznati još poneku zanimljivost vremena prošlih i budućih dana i tjedana, čak i dugoročnu prognozu za sljedeću zimu - pogledajte meteo-razgovor u Studiju 4, a u nastavku je detaljnija prognoza po područjima RH za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Utorak: djelomice sunčan, ali posvuda ne i suh, često jako jugo
Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti suh, uz mjestimičnu magla pa dosta oblaka, ali i sunčana razdoblja. Ponegdje će puhati umjeren jugoistočni i istočni vjetar, a temperatura će zraka danju porasti do vrijednosti između 15 i 17 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj relativno toplo, ali ipak malo manje nego na istoku. Ujutro također ponegdje magla, zatim promjenljiva naoblaka uz sunčana razdoblja. Vjetar uglavnom slab, samo u Podravini i Međimurju mjestimice umjeren jugoistočni.

Jugoistočnjaka će biti i u Lici, a na sjevernom će Jadranu puhati umjereno, mjestimice i jako jugo, na otvorenome s olujnim udarima. Uz obalu će pak ponegdje biti bure koja će navečer jačati. Bit će umjereno i pretežno oblačno, uz mjestimičnu kišu poglavito u dijelu Gorskog kotara te na širem riječkom području i u Istri.

U Dalmaciji je malo kiše moguće samo rijetko, i to ponajprije u Zagori. Puhat će često jako jugo, a osobito na otvorenome moru i olujno, koje će slabjeti prema kraju dana i okrenuti ponegdje na istočnjak i buru. More umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito, moguće čak i uzburkano.

Na krajnjem jugu Hrvatske također jugo, koje će najjače biti navečer i u noći na srijedu, kada nije isključena niti mjestimična kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Inače veći dio dana uglavnom suho i sunčano s najvišom temperaturom od 17 do 20 °C."

U srijedu svježije, uz kišu, a od četvrtka ponovno toplije, uz više sunčanog vremena

"U srijedu na kopnu pretežno oblačno s povremenom kišom te manje toplo nego u utorak. Od četvrtka uz jugozapadnjak opet malo toplije uz više sunčanog vremena, te ponegdje s maglom u jutarnjim satima, osobito u dane vikenda, a kiša je moguća uglavnom samo u krajevima uz Jadran.

Na Jadranu će i dalje puhati jugo, ali ne tako jako. U srijedu će ono prolazno okrenuti na južni i jugozapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu na buru. Uz to, ponegdje će biti kiše, posebice u srijedu, kada na jugu treba računati na jače pljuskove s grmljavinom, uz mogućnost i za veću količinu kiše.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.