Prava studen i dalje izostaje, ali ipak zaštitite biljke

Kiša ne posustaje. I u idućim danima poljoprivrednicima uz Jadran bit će vrlo teško obavljati radove. U unutrašnjosti zemlje ipak očekujemo povoljnije vremenske prilike.

Premda će biti iznadprosječno toplo te prava studen i dalje izostaje, ipak pripazite na jutarnju hladnoću i zaštitite biljke, osobito u drugom dijelu tjedna. Najniža temperatura zraka na kopnu će biti oko 3 °C. Treba imati na umu da je na 5 cm visine od tla temperatura još niža. Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti od 13 °C u gorju do 18 °C u Dalmaciji.

Kiša i jako jugo još neće napustiti područja uz Jadran. Iako ne tako obilna kao proteklih tjedan dana, 10 do 30 mm oborine samo će doprinijeti već nastaloj šteti. Najmanje kiše past će u sjevernim krajevima unutrašnjosti. Povoljno vrijeme idućih dana iskoristite za rezidbu i pripremu voćnjaka za sljedeće vegetacijsko razdoblje. Tlo je vlažno, ali i relativno toplo. Njegova temperatura na desetak cm dubine očekuje se od 7 °C u gorju do 14 °C u Dalmaciji.

Studeni je već sada u gotovo cijeloj zemlji iznadprosječno kišan i topao. Ovih dana smo svjedoci vremenskih nepogoda, odnosno ekstrema, koji su posljedica globalnog zatopljenja. Upozorenja na opasno vrijeme DHMZ-a, koja se mogu pratiti i pomoću europskog MeteoAlarm sustava, a i u HRT METEO aplikaciji - treba pratiti redovito i shvatiti ozbiljno. Maslinarima savjetujemo da prate svakodnevne vremenske prognoze, jer krajem tjedna postoji mogućnost za pokoji suhi dan i dovršetak berbe.

 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.