I nedjelja puna neispunjenih meteo-želja...

I dok mnogi vatrogasci, komunalni i djelatnici Hrvatskih voda te drugih hitnih službi imaju - i još će imati - i u nedjelju i početkom novoga tjedna "pune ruke posla" zbog često obilne "kiše jesenje" koja ponegdje "padat će sada i još tri dana" pa i dulje, te zbog daljnjeg porasta vodostaja i izlijevanja još više potoka i rijeka nego do sada, a osobito u nedjelju mogućih i bujičnih poplava, kao i zbog poplavljivanja riva zbog jakog i olujnog, čak i orkanskoga juga - "jesen u meni caruje", a vjerojatno i u mnogima drugima jer "napolju hladne kiše padaju". Točnije, ne baš hladne, nego relativno tople, budući da je temperatura zraka većinom viša od prosječne, a takva će ostati i sljedeći tjedan, vjerojatno čak i tjedana. Zbog nje će se - unatoč većinom suhom i djelomice sunčanome vremenu - nastaviti žaliti mnogi Slavonci, Baranjci i Srijemci jer će im i dalje otežavati uobičajene aktivnosti za ovo doba godine.

Dakle, nastavlja se za mnoge nepovoljno vrijeme, osobito u nedjelju i ponedjeljak na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti znatno kišovitije i vjetrovitije nego u sjevernijim krajevima. Stoga će i dalje biti poremećaja u pomorskom prometu, a i poplavljenih dijelova obale, pri čemu će i vodostaji mnogih rijeka rasti, osobito u gorskoj Hrvatskoj i dijelu središnje. Pratite prognoze i posebice upozorenja DHMZ-a, te prilagođavajte svoje aktivnosti, a morate li na put - svakako slušajte i prometne informacije HAK-a - redovito na Drugom programu Hrvatskog radija. Ili sve na jednom mjestu - u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Želite li saznati još poneku zanimljivost vremena prošlih i budućih dana i tjedana, čak i dugoročnu prognozu za sljedeću zimu - pogledajte meteo-razgovor u Studiju 4, a u nastavku je detaljnija prognoza po područjima RH za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Nedjelja: kišovitije i vjetrovitije na Jadranu i uz njega

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Kao i prošlih dana, i u nedjelju će samo Slavonija, Baranja i Srijem ostati pošteđeni vremenskih neprilika, te ostati bez upozorenja na moguće opasne vremenske pojave. Veći dio dana bit će suho i promjenljivo oblačno, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C. Puhat će umjeren, u Podunavlju i jak jugoistočnjak.

U središnjoj Hrvatskoj također promjenljivo oblačno, a s jačim naoblačenjem kiše će biti uglavnom u drugom dijelu dana, osobito navečer, kada lokalno može biti i obilnija. Vjetar slab i umjeren jugoistočni, a najviša temperatura od 15 do 18 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu i dalje upozorenja na obilnu kišu, te olujno i orkansko jugo. Valovi će ponegdje biti veći i od 5 metara. Kiše i grmljavine bit će osobito sredinom dana i poslijepodne, kada će jugo slabjeti i okretati na jugozapadnjak i zapadnjak, a more se smirivati. Temperatura zraka većinom od 14 do 19 °C, u gorju i niža.

U Dalmaciji većinom između 15 i 20 °C, uz jako i olujno jugo, na moru s orkanskim udarima i ponegdje također uzburkanim morem. Uz novo jače naoblačenje kiše, pa i uobliku pljuskova s grmljavinom, bit će glavninom u drugom dijelu dana, nerijetko i uz velike količine kiše, a jugo će tada početi slabjeti.

Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, prema kraju dana intenzivnijom, uz grmljavinu. Puhat će jako i olujno jugo, a temperatura uglavnom biti između 17 i 20 °C."
I u novom tjednu nestabilno, većinom uz jugo, te relativno toplo

"U ponedjeljak na Jadranu smirivanje vremena, no uz umjereno, u utorak ponovno i jako jugo - vrijeme se ni idući tjedan neće stabilizirati. Uz dosta oblaka, povremeno će i dalje biti kiše, ali većinom u manjim količinama nego prošlih dana.

Podjednako će biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima kiša u ponedjeljak uglavnom prestati, a ponovno je u mnogim mjestima najvjerojatnija u srijedu, kada je ponegdje moguća magla. Oprez je i dalje nužan zbog porasta vodostaja većih rijeka. Temperatura zraka u manjem padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.