HRT prikazuje dokumentarni film Kad vrane zapjevaju

Zagreb, 15. studenog 2019. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 17. studenog na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od  21:40 sati premijerno prikazati dokumentarni film "Kad vrane zapjevaju"  scenarista i redatelja Zdravka Fučeka, urednika u odjelu Dokumentarni sadržaji HTV-a.  Ovaj film u  52 minute govori o životima članova obitelji i prijatelja, osoba nestalih u Domovinskom ratu.
  
Osobe koje su prihvatile da kroz dokumentarac upoznamo dio njihovih  sudbina su Kristina i Tatjana Čakić, kćer i majka, čiji je otac i suprug identificiran i sahranjen nakon 9 godina potrage; Tanja Došen koja traži posmrtne ostatke svoga oca i dva strica; Vesna Malović  koja je nakon 28 godina pokrenula postupak za proglašenje svoga supruga mrtvim;  te Nenad Barinić i njegovi prijatelji bajkeri koji još uvijek tragaju za Mladenom Čupićem, nestalim ranjenikom iz Vukovarske bolnice, s kojim su, kako sami kažu, dijelili i „zadnji decilitar goriva za motore“.

Kako je i u kojoj mjeri nestanak osoba s kojima su dijelili intimnu životnu svakodnevnicu utjecao na njihove daljnje živote? U dokumentarcu svjedoče na kakve sve probleme nailaze u svakodnevnom životu u potrazi za istinom, te s kojim se sve pravnim, emotivnim, društvenim i inim problemima  sučeljavaju.  Zanimljiva su i njihova  pojedinačna promišljanja o Domovinskom ratu i hrvatskoj državi danas.

Nenad Barinić, strip crtač i ilustrator, uz to što je u  dokumentarcu jedan od protagonista, ujedno je i narator, i to tako što svojim strip crtežima i ilustracijama dočarava sudbinu, kako svog nestalog prijatelja Mladena Čupića, tako i sudbine nestalih članova obitelji drugih sudionika. Film je sniman na širem području Vukovara i u Zagrebu, gdje su živjeli ili danas žive glavni protagonosti. U dokumentarcu lišenom bilo kakve politizacije trajno je  prisutna samo želja da pronađu one koje traže.

Snimatelji: Damir Bednjanec i Krešo Vlahek
Producent: Marko Kaić
Skladatelj: Zrinko Tutić
Montažer: Filip Karabelj

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr