"Ma koji život, ma koji teatar", koje vrijeme...

"Ma koji život, ma koji teatar", možda su neki pomislili proživljavajući i sanirajući mnogobrojne posljedice nevremena prošlih dana, a i komentirajući odlazak velikana hrvatske kulture i teatra čak dva dana za redom. A životu i vremenu, svojevrsnom svakodnevnom teatru, valja nam se prilagođavati i dalje. Pritom se mogući novi tužni odlasci ne mogu prognozirati, ali se zato za vrijeme u četvrtak može gotovo pa tvrditi kako slijedi predah i od česte, gdjegod i obilne kiše, i od jakog i olujnog vjetra. Na žalost - samo kratkotrajno.

Nove nevolje prijete već od petka, najprije zbog ponovnog jačanja juga, zatim i zbog sve češće kiše, za vikend i početkom novoga tjedna i obilnije. Stoga će se dodatno povećati ionako već u mnogim krajevima iznadprosječno velike količine, ne samo za dosadašnji dio studenoga, nego ponegdje i veće od prosječnih za cijeli mjesec pa je dobro biti na oprezu zbog vjerojatno daljnjeg povećanja vodostaja. Više o tome u novom posebnom priopćenju DHMZ-a.

Detaljniju prognozu po područjima RH za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: promjenljivo, ponegdje malo kiše, na kopnu ujutro magla

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu vjetar oslabjeti i uglavnom biti bez kiše, a i djelomice će se razvedriti. Ujutro mjestimice magla. No bit će svježije nego u srijedu, uz dnevnu temperaturu nižu od 15 °C, a jutarnju ispod 9 °C.

Još će hladnije jutro biti u središnjoj Hrvatskoj, osobito na sjeverozapadu. Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, ponegdje još može biti malo kiše ili rosulje, a ujutro mjestimice magla. Najviša temperatura od 8 do 10 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, uglavnom u drugom dijelu dana, a ujutro po kotlinama mjestimice magla. Vjetar u gorju slab, na moru slaba i umjerena bura, a u drugom dijelu dana jačanje juga i porast valovitosti mora.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije povremeno kiša, pa i u obliku pljuska, a ponovno će jačati jugo, osobito prema kraju dana. U noći i ujutro na sjeveru prolazno slaba do umjerena bura. More malo i umjereno valovito. Najviša temperatura od 14 do 18 °C, a najniža od 7 °C u Zagori do 14 °C na otocima.

Na krajnjem jugu Hrvatske temperatura ujutro od 12 do 16 °C, a poslijepodne oko 18 °C, uz promjenljivo oblačno vrijeme. Mjestimične kiše bit će uglavnom u provom dijelu dana. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će navečer jačati. More umjereno valovito."

Od petka ponovno vjetrovitije, uz češću kišu...

"U petak u unutrašnjosti podjednako kao u četvrtak ili uz ipak češću jutarnju maglu po nizinama, te danju malo toplije. Tijekom vikenda i početkom novoga tjedna umjereno do pretežno oblačno, osobito na zapadu s povremenom kišom, mjestimice i obilnijom. Na istoku najmanje kiše, u petak i suho, te najtoplije, uz najviše sunca. Zapuhat će slab i umjeren jugoistočni vjetar.

Na Jadranu u danima koji slijede vrijeme ponovno većini nepovoljno. Povremeno kiša, pa i pljuskovi s grmljavinom, mjestimice i izraženiji, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja tjedna i početkom sljedećega i na južnom dijelu. Jugo jako i olujno. Stoga će, na žalost, i dalje biti svakodnevnih upozorenja, ali vjerojatno ipak ne toliko jaka kao ona koja su objavljena u utorak i srijedu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.