Nakon Martinja - silna meteoupozorenja!

Kišovito i vjetrovito - vjerojatno će u većini Hrvatske biti najčešće spominjani opis vremena u utorak i srijedu, iako će gdjekad biti i suhih i sunčanih razdoblja. Stoga su meteorolozi Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja, ne samo na internetskim stranicama DHMZ-a - gdje postoji i posebno priopćenje o ovom u Sredozemlju meteorološki "izazovnom" tjednu - nego i na stranicama europskog MeteoAlarm sustava.

Pritom će obilnijih pljuskova i grmljavina osobito biti na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo, biti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju.

Osim ponegdje obilne kiše, koja može prouzročiti bujične poplave i porast vodostaja - u dijelu kontinentalne Hrvatske i uvođenje redovnih mjera obrane od poplava - na Jadranu će neke rive biti poplavljene i zbog dodatne kombinacije jakog i olujnog juga, gdjekad na udare i orkanskoga, te opet sniženoga tlaka zraka i visoke plime.

Stoga ako želite izbjeći kišu, jugo i neveru -
tražite meteo-knjige na Interliberu!

I ako ove tmurne oblake, južinu i kiš(urin)u ne prihvaćate rado,
možda vas oraspolože koncertne proslave 70. rođendana ansambla "Lado"!?

Detaljniju prognozu po područjima RH za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak: kiša, obilnija na moru i uz njega, jugodr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U istočnoj će Hrvatskoj kiše u utorak biti najmanje u usporedbi s našim ostalim krajevima, a u Podunavlju može čak i izostati. No bit će većinom oblačno i relativno vjetrovito, uz umjeren do jak jugoistočni i istočni vjetar te dnevnu temperaturu od 12 do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura će biti niža, do 10 °C, a kiša česta. Prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom će Jadranu prevladavati jugo - jako, prema otvorenome moru i olujno, a podno Velebita će puhati i bura. Jakog jugoistočnog vjetra bit će i u gorju. Bit će oblačno, uz često obilnu kišu - ponegdje i više od 60 litara po četvornome metru.

Obilne kiše bit će i u Dalmaciji, pa su lokalno moguće i bujične poplave, a zbog jakog i olujnog jugo i neke rive mogu biti poplavnjene. Premda će sunčana razdoblja biti prava rijetkost, danju će biti relativno toplo, od 14 do 18 °C.

Na jugu Hrvatske ponegdje i 20 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu. Navečer i osobito u noći na srijedu vjerojatni su obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. Puhat će jako i olujno jugo zbog čega će i more biti valovito."

I u nastavku tjedna povremeno kiša, vjetar...

"I nastavak tjedna bit će nestabilan. U srijedu će još ponegdje u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti obilne kiše, a vjerojatnost za nju postoji i u dane vikenda. U četvrtak i petak oborine će biti najmanje, a ujutro je mjestimice moguća i magla. Temperatura zraka na istoku zemlje znatno iznad prosjeka - već u srijedu ponegdje moguće i više od 20 °C.

Na Jadranu će vladati jugo pa će kiša biti česta, ponegdje i obilna - u srijedu u Dalmaciji lokalno može pasti i više od 100 litara po četvornome metru. Jako i olujno jugo u srijedu će slabjeti i samo prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, podno Velebita i buru. Ponovno obilnija oborina moguća je za vikend, kada će i jugo opet jačati.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.