Eh, da je barem ponedjeljak vikend...

"Eh, da je barem ponedjeljak vikend...", i inače komentiraju neki, a ovoga bi ponedjeljka moglo i više njih. I to ne samo zbog Martinja, nego i zato što će vrijeme u većini krajeva - unatoč koječemu (oblacima, magli, ponegdje i kiši, čak i mrazu, jačanju juga i dr.), od čega ponešto zaslužuje i upozorenje - mnogima biti povoljnije nego tijekom vikenda. A još povoljnije od onoga od utorka, kada će ponovno biti često obilnije kiše, uz koju je ponegdje moguće proglašenje redovnih mjera obrana od poplava, osobito u Gorskome kotaru, Lici i dijelu središnje Hrvatske.

Stoga Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., agrometeorologinja DHMZ-a, u "Plodovima zemlje" opravdano savjetuje: "Osjetljive biljke ako možete zaštitite, a plastenike zatvorite... P
rovjerite prohodnost odvodnih kanala te spriječite eroziju i gubitak plodnog tla."

Zanimljivo je spomenuti i kako će se poglavito na Jadranu i područjima uz njega i u novome tjednu nastaviti "običaj" iz prvog desetodnevlja studenoga - te i dalje u nekim mjestima neće proći više od 24 sata bez kiše.

Nevolje će nekima stvarati i ponovno jačanje juga, koje će u utorak i srijedu, te vjerojatno ponovno od petka - na većini Jadrana često biti jako, gdjegod i olujno, a na sjevernom je Jadranu, osobito podno Velebita, moguća podjednako jaka bura i istočnjak.

A temperatura zraka će nakon nekoliko dana malo nižih vrijednosti - oko prosječnih za doba godine - ponovno biti zamjetnije viša od prosjeka, posebice u drugom dijelu novoga tjedna.

Zbog svega toga DHMZ je objavio i posebno priopćenje o tjednu vremenskih (ne)prilika, i to ne samo u Hrvatskoj i okolici, nego i na većem dijelu Sredozemlja.

Detaljniju prognozu po područjima RH za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: svježije pa toplije, gdjegod kiša, jugoDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Ponedjeljak će u istočnim hrvatskim krajevima početi s maglom i niskim oblacima, a nastavit će se djelomice sunčanim vremenom. Jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, a najviša dnevna oko 11 °C.

Krećete li ujutro na put u središnjoj Hrvatskoj - valja računati na vidljivost smanjenu zbog magle i niskih oblaka. Od sredine dana moguća su sunčana razdoblja, uz uglavnom bez oborina. Jutro hladnije nego u nedjeljju, a dnevna temperatura oko 10 °C.

Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno, a povremeno će biti i kiše. Kiša je moguća i u gorju, ponajprije u Gorskom kotaru. Zapuhat će umjereno jugo. Ujutro je u gorskim krajevima ponegdje moguć slab mraz. Najviša dnevna temperatura u gorju od 7 do 10 °C, na Jadranu oko 15 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz obalu i na otocima moguća je kiša ili poneki pljusak, dok će u unutrašnjosti biti uglavnom suho. Zapuhat će umjereno do jako jugo, a more će biti umjereno valovito, prema otvorenom i valovito. Poslijepodnevna temperatura između 15 i 18 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivu naoblaku te mogućnost za povremenu kišu ili poneki pljusak. Zapuhat će umjereno jugo."

U nastavku tjedna ponegdje obilnija kiša...

U nastavku tjedna na kopnu
je teško izdvojiti dan kada kiše neće biti barem ponegdje u unutrašnjosti. U utorak i srijedu ona će biti obilnija u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a zatim ipak rjeđa i slabija. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, ali bi prema kraju tjedna ponovno moglo biti toplije.

Na Jadranu će u sljedeća dva dana biti česte kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a oborine će biti uglavnom obilne. Uz to će puhati jako i olujno jugo, na sjevernom dijelu i istočnjak i bura, pa su zbog nepovoljnih vremenskih prilika mogući problemi u pomorskom prometu, ali i bujične poplave. U četvrtak su obilne oborine i dalje moguće na jugu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.