I dalje promjenljivo, kiša jača na Jadranu

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a možda je nekima zanimljivo pogledati i Vrijeme Hrvatska, s prognozom za 55 mjesta u Hrvatskoj i/ili Vrijeme Europa, s prognozom za 44 europska grada, te Vrijeme svijet, s prognozom za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

U nedjelju će naši krajevi biti u polju izjednačenog srednjeg tlaka zraka, a glavnina vlažnog i nestabilnog zraka bit će istočnije od naših krajeva.
Prijepodne na istoku većinom oblačno ujutro ponegdje s kišom. Od sredine dana djelomično razvedravanje, pa će poslijepodne biti i sunčanih razdoblja. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9°C, a najviša dnevna od 10 do 12.

U središnjim krajevima u početku većinom oblačno mjestimice s kišom. Sredinom dana prestanak kiše i postupno razvedravanje. Temperatura zraka malo niža nego na istoku.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. U gorskim krajevima umjereno i znatno oblačno povremeno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana.

Uz obalu će ujutro puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će brzo oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5°C, na moru između 9 i 12°C, a najviša dnevna od 9 do 11°C, uz obalu između 13 i 15°C.

U Dalmaciji sutra promjenljivo oblačno povremeno s kišom i pljuskovima, osobito prijepodne. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 7 do 9°C, uz obalu između 12 i 14°C, a najviša dnevna od 14 do 17°C.

I na južnom Jadranu slično - promjenljivo i nestabilno povremeno s kišom i pljuskovima koji mjestimice mogu biti i izraženiji. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar. Temperatura zraka slična kao na srednjem dijelu.

U ponedjeljak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. U utorak i srijedu većinom oblačno s kišom koja mjestimice može biti i obilnija. U srijedu u središnjim i istočnim krajevima očekuju se i kraća sunčana razdoblja. Temperatura zraka bez veće promjene.

Na Jadranu u ponedjeljak djelomice sunčano, a malo kiše može pasti na sjevernom dijelu. U utorak i srijedu promjenljivo i pretežno oblačno s kišom i pljuskovima koji mjestimice mogu biti praćeni obilnom kišom, osobito u noći od utorka na srijedu. Puhat će umjereno, u utorak i srijedu i jako i olujno jugo, a na sjevernom dijelu bura.

Dakle, idućih dana i dalje promjenljivo povremeno s kišom, osobito na Jadranu gdje će biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a dodatne probleme stvarat će i olujno jugo. 

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.