Zaštitite biljke, provjerite prohodnost odvodnih kanala...

Poljoprivredne radove najbolje planirajte obaviti u ponedjeljak jer u ostatku tjedna vrijeme neće biti povoljno. Upozoravamo na jutarnju hladnoću na samom početku tjedna. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti zemlje bit će uglavnom se od 0 do 3 °C. Osjetljive biljke ako možete zaštitite, a plastenike zatvorite. Dani će odmicanjem tjedna biti sve topliji, uz iznadprosječnu najvišu temperaturu zraka većinom između 17 i 20 °C.

Južina će uz toplo vrijeme posvuda donijeti i kišu. Poljoprivrednici uz Jadran se trebaju pripremiti na orkansko jugo i obilnije pljuskove. Ponegdje će biti i obilnije kiše. Stoga pratite dnevne prognoze vremena i poduzmite mjere zaštitite. Provjerite prohodnost odvodnih kanala, tako spriječite eroziju i gubitak plodnog tla. Srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 8 do 12 °C na kontinentu, te od 13 do 15 °C na Jadranu, na otocima moguće i koji stupanj više.

Za kraj moramo istaknuti obilježavanje dana sv. Martina. Vrijedni vinogradari na Martinje krste mošt u vino. Dobra je vijest da će vrijeme baš blagdan sv. Martina biti pogodno za tradicionalnu feštu. Ipak, u skladu s time podsjetimo na staru pučku izreku koja kaže da sunce na Martinje najavljuje oštru zimu. No prema znanstvenijim dugoročnim prognozama čini se da takva ipak neće biti.

 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.