Četvrtak: relativno toplo, ponegdje kiša, magla

Nakon česte, ponegdje opet i obilnije kiše u noći na četvrtak - slijedi djelomično razvedravanje pa će ujutro po mnogim nizinama unutrašnjosti biti magle. Tijekom dana nadmetanje oblaka, vedrine i sunca, većinom bez kiše, barem u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok su manje količine i dalje povremeno moguće u južnijim krajevima. Obilniji pljuskovi s grmljavinom uglavnom do podneva na jugu, gdje će još puhati umjereno i jako jugo, dok će na većini Jadrana vjetar biti slabiji, raznolikog smjera, uz more manje valovito nego prošlih dana.

U nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga ostaje promjenljivo i relativno toplo vrijeme, uz i dalje većinom nepovoljne biometeorološke prilike, te uz češću kišu i vjetrovitije vrijeme na Jadranu i područjima uz njega.

Četvrtak: djelomice sunčano i relativno toplo, ponegdje kiša, ujutro magla...U četvrtak će od hrvatskih krajeva vjerojatno najmanje kiše - ponegdje i nimalo - biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će ujutro biti česta magla. Temperatura zraka ujutro od 7 do 10 °C, a poslijepodne, uz djelomice sunčano vrijeme - oko 16  °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo nego na istoku, također uz mjestimičnu jutarnju maglu pa igru oblaka i sunca, a povremene kiše bit će uglavnom tijekom noći, samo rijetko još rano ujutro.

U gorju i na sjevernom Jadranu ponegdje vjerojatno još i prijepodne, te ponovno i češće navečer, kada će nakon slabog i umjerenog jugozapadnog i zapadnog vjetra opet jačati jugo. Temperatura zraka ujutro u unutrašnjosti 2 do 7 °C, uz more 10 do 13 °C, kolika će poslijepodne biti u gorju, a u unutrašnjosti Istre i na Jadranu će biti od 15 do 17 °C.

U Dalmaciji mjestimice i do 19 °C. Oblačnije, uz povremenu kišu bit će u noći i prijepodne, osobito u južnijim krajevima, gdje je i veća vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Ponegdje umjereno i jako jugo i jugozapadni vjetar zamijenit će slabiji sjeverozapadni, uz obalu gdjegod i bura, uz koje će more veći dio dana biti malo do umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske u početku i valovitije i vjetrovitije, pri čemu i tijekom dana još nestabilno, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, ali poslijepodne ipak rjeđih nego do tada. Temperatura zraka većinom će se malo mijenjati tijekom dana.

I dalje promjenljivo i relativno toplo, osobito na Jadranu i vjetrovito

I u nastavku ovoga tjedna i početkom sljedećega
ostaje promjenljivo i relativno toplo vrijeme, ali uz ipak većinom nižu temperaturu nego prošlih dana. I pritom na kopnu do petka i maglovito, u sjevernijim krajevima ponegdje čak i suho, a češća će kiša biti u južnijim krajevima, te posebice na Jadranu, gdje će i dalje biti prilično vjetrovito, većinom najviše u petak i subotu. Najviše pak suhog i sunčanog vremena bit će do petka navečer, a poslije su opet vrlo vjerojatni i obilniji pljuskovi, te nakon još jednog prolaznog smirivanja vjetra, početkom novoga tjedna sve je veća vjerojatnost za opet jako i olujno jugo, uz koje će temperatura zraka - i najviša, i posebice najniža - i dalje biti viša od prosječne za ovo doba godine. Kao da nije studeni!?

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska, za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.