6. studenog 1869. - Pravila za američki nogomet

Američki nogomet evolucijski je nastao iz engleskog ragbija i, iako s njim još uvijek dijeli neke sličnosti, vremenom se razvio u vrlo posebnu i složenu igru.

Prva službena utakmica američkog nogometa održana je 6. studenoga 1869. kada je u New Jerseyu, Rutgers College pobijedio Princeton University rezultatom 6:4.U tih 150 godina američki nogomet postao je nedvojbeno najpopularniji oblik zabave u SAD-u.

Najpoznatiji igrači popularnošću nadmašuju čak i holivudske zvijezde, a finale NFL lige, slavni Superbowl, svake je godine najgledaniji televizijski događaj u svijetu, koji gledanošću ne može nadmašiti čak ni finale našeg običnog nogometa.

Ime koje površne poznavatelje često zbunjuje odnosi se na dužinu same lopte, jer je ona duga jednu stopu, na engleskom FOOTBALL! Onaj tko se potrudi naučiti prilično opsežna pravila mora se složiti da je, posebno zbog taktike za koju kažu da je intelektualno najzahtjevnija poslije šaha, riječ o najuzbudljivijoj igri što ju je čovjek izmislio.

Svaka momčad ima više od 50 igrača, jedni igraju samo u napadu, drugi samo u obrani, a postoje i tzv. specijalni timovi koji na teren izlaze u posebnim prigodama. Sve u svemu, taktika, akcija i brzina svaku utakmicu čine iznimno zanimljivom, čak i onu u kojoj je bolja momčad usmjerena na obranu. Iako se čini vrlo grubom, igrači su vrlo dobro zaštićeni, što opremom, što strogim pravilima, pa su teške ozljede vrlo rijetke. Ipak najčešće stradaju gležnjevi i koljena.

U posljednje vrijeme popularnost američkog nogometa širi se i na ostale kontinente, tako da danas i u Hrvatskoj djeluje nekoliko klubova. Među njima je najpoznatiji Zagreb Thunder, osnovan 2005. godine.