O kiši, toplini, senjskome jugu, a i Maksimiru, trgu...

Mnogima poznata izreka: "Čuvaj se senjske bure i brkate cure", koju je volio spominjati 5. studenoga 1935. rođeni legendarni Milan Sijerković, ovih bi se dana možda mogla promijeniti u:
"Čuvaj se senjskoga juga, koji kao da se buri ruga."

Osim olujnih udara juga u Senju i okolici, još jačih je bilo u južnijim krajevima, pa u prekidu nisu bile samo katamaranske linije, nego i neke brodske i trajektne.

Znatnijih nevolja s jakim i olujnim vjetrom, te valovitim, na južnom dijelu Jadrana i jače valovitim morem bit će i u noći, ponegdje još i u srijedu ujutro - i to ne samo zbog juga, nego i zbog oštra - južnog vjetra, te lebića - jugozapadnoga. Poslijepodne će se stanje smirivati, ali će i dalje na Jadranu i u gorju biti relativno vjetrovito, dok će u većini unutrašnjosti vjetar biti slab, gdjekad čak i izostati.

Osim vjetra, probleme će ponegdje stvarati i kiša, većinom najobilnija do srijede ujutro - vjerojatno ponajviše u unutrašnjosti Dalmacije, gdje lokalno može pasti i više od 50 litara po četvornome metru. U sjevernijim će krajevima veći dio srijede kiša uglavnom izostati, što će jamačno razveseliti mnoge, pa i prosvjednike u središtu Zagreba, ali će mnoge ljubitelje nogometa rastužiti prognoze ponovnog povećanja vjerojatnosti za povremenu kišu navečer.

Temperatura zraka bit će i dalje za studeni iznadprosječno visoka, ali u većini krajeva ipak niža nego u utorak, kada je u mnogim mjestima bila viša od 20 °C, u Slavoniji, Baranji i Srijemu čak i oko 25 °C.

U nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga ostaje promjenljivo i relativno toplo vrijeme, uz i dalje
nepovoljne biometeorološke prilike, te uz češću kišu i vjetrovitije vrijeme na Jadranu i područjima uz njega...

Stoga berači maslina i dalje neće biti zadovoljni,
a Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u HRT-ovim Plodovima zemlje dodatno upozorava: "A da osim toga ne bi bilo nekih veći iznenađenja, na vrijeme poduzmite mjere zaštite bilja i tla od bujica."

Koliko je gdje palo kiše na meteorološkim postajama DHMZ-a, koliko jako puše vjetar, te kolika je temperatura, relativna vlažnost i prizemni tlak zraka i još neki meteoparametri - može se pratiti u HRT METEO aplikaciji, u kojoj su dostupne i mnogobrojne prognoze meteorologa-prognostičara Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i drugih europskim meteoslužbi, kao i uvijek aktualne prometne informacije HAK-a.

A zbog često vlažnih i skliskih kolnika, jakog vjetra i smanjene vidljivosti i sljedećih dana
budite oprezni u prometu i više nego inače! 
A i ne zaboravite voziti s uključenim svjetlima!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić. dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a možda je nekima zanimljivo pogledati i:
Vrijeme Hrvatska - s prognozom za 55 mjesta u Hrvatskoj i/ili 
Vrijeme Europa - s prognozom za 44 europska grada, te 
Vrijeme svijet, s prognozom za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.Srijeda: promjenljivo, ponegdje kiša, vjetar slabi

Tomislav Kozarić, dipl. ing."U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno i pretežno oblačno, a kiša će u zapadnoj Slavoniji prestajati već ujutro, na istoku sredinom dana. Vjetar će oslabjeti, a poslijepodneva će temperatura biti dosta niža nego u utorak - uglavnom između 15 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj kiše će u srijedu prestati ujutro i djelomice će se razvedriti, pa će danju biti uglavnom suho, uz sunčana razdoblja. Mjestimična kiša ponovno je moguća krajem dana. Jugozapadnjak će oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura većinom od 7 do 10 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu i dalje povremeno kiša, pa i u obliku pljuskova, uglavnom u drugom dijelu dana, ali manje nego u utorak. Puhat će većinom umjeren do jak jugozapadnjak, a u gorju će postupno slabjeti. Najviša temperatura od 12 °C u gorju do 18 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji u noći i ujutro mjestimice još obilnija kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Tijekom dana će kiše biti rjeđe, a vrijeme promjenljivo. Jak i olujan južni vjetar će u noći  slabjeti i danju većinom biti umjeren. I more u smirivanju na valovito pa umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske većinom oblačno, povremeno s kišom, a u prvom dijelu dana vjerojatno i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U početku još jak i olujan južni i jugozapadni vjetar i jače valovito more, danju u postupnom slabljenju. Temperatura zraka većinom između 16 i 20 °C."

I u nastavku tjedna promjenjivo...

"Na Jadranu će i u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega biti povremene kiše, u većini mjesta vjerojatno ponajviše tijekom subote, a najmanje u drugom dijelu četvrtka i prvom dijelu petka, kada će biti najviše sunčanog vremena. Jugozapadnjak i jugo u četvrtak i vjerojatno nedjelju će biti umjereni, a u ostale dane opet često jaki, u petak ponegdje na udare i olujni. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

I na kopnu sljedećih dana dnevna temperatura bez veće promjene, a jutra će biti svježija, mjestimice s maglom. Uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom mjestimične će kiše biti uglavnom u gorju, a tijekom vikenda ponovno i drugdje.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.