O kiši, jugu, toplini, ali i Zrinskom i Jeleni

Sljedećih će se dana rijetko gdje i kada moći reći:

" Gle, kako divno sjaji grad
U božjeg sunca traku."

ili
"Pod vedrim nebom zadnju riječ ti zborim...",

rečenice koje je izgovarao Nikola Šubić Zrinski u istoimenoj operi, po mnogima najslavnijoj hrvatskoj, čija je praizvedba bila 4. studenoga 1876. godine, a najnoviju izvedbu može se pogledati i putem HRT-a.
No, oni na Jadranu opravdano će često moći ponavljati Jelenine riječi:

"O gdje si dragi? Ah čujem te!
Al ne, to vjetar huji!"...


Ovaj će tjedan u Hrvatskoj i okolici biti relativno topao, na Jadranu i prilično vjetrovit, te promjenljiv, uz povremenu kišu, češću i obilniju na Jadranu i područjima uz njega. Povećana vjerojatnost za njezin izostanak postoji u većem dijelu unutrašnjosti tijekom četvrtka i vikenda.

Osim ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom na Jadranu će probleme povremeno stvarati i jak, gdjekad i olujan vjetar, u utorak većinom južni i jugo, zatim često i jugozapadni.

Temperatura zraka bit će i dalje iznadprosječno visoka, ali će od srijede ipak biti malo manje toplo nego početkom tjedna.

Berači maslina vjerojatno se neće ljutiti zbog topline, ali hoće zbog vjetra i kiše, koja će im otežavati posao, a Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u HRT-ovim Plodovima zemlje dodatno upozorava: "A da osim toga ne bi bilo nekih veći iznenađenja, na vrijeme poduzmite mjere zaštite bilja i tla od bujica."

Koliko je gdje palo kiše na meteorološkim postajama DHMZ-a, koliko jako puše vjetar, te kolika je temperatura, relativna vlažnost i prizemni tlak zraka i još neki meteoparametri - može se pratiti u HRT METEO aplikaciji, u kojoj su dostupne i mnogobrojne prognoze meteorologa-prognostičara Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i drugih europskim meteoslužbi, kao i uvijek aktualne prometne informacije HAK-a.

Ne zaboravite voziti s uključenim svjetlima, ne samo zbog česte smanjene vidljivosti i za vožnju nepovoljnih meteoroloških uvjeta. I budite više nego inače oprezni u prometu!

A i imajte strpljenja i razumijevanja prema onima na koje više djeluju ove prilično nepovoljne biometeorološke prilike, koje će potrajati veći dio tjedna.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a možda je nekima zanimljivo pogledati i Vrijeme Hrvatska, s prognozom za 55 mjesta u Hrvatskoj i/ili Vrijeme Europa, s prognozom za 44 europska grada, te Vrijeme svijet, s prognozom za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.Utorak: relativno toplo i vjetrovito, povremeno kiša

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Više oblaka u zapadnim krajevima, gdje će prema kraju dana mjestimice biti i kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak južni vjetar. Jutarnja temperatrura zraka od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 20 i 22 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, osobito poslijepodne. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak.

Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno i znatno oblačno povremeno s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako, na udare i olujno jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura od 10 do 12 °C, uz obalu između 14 i 17 °C, kao i najviša u gorju, dok će na Jadranu i u unutrašnjosti Istre poslijepodne biti od 18 do 21 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako, prema otvorenom moru i olujno jugo, pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka od 9 do 13 °C,  na moru između 15 i 19 °C, a najviša dnevna od 20 do 22 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Relativno će toplo biti i na jugu Hrvatske, i pritom promjenljivo s kišom, pa i obilnijim pljuskovima, osobito prema kraju dana. Puhat će jako i olujno jugo i južni vjetar."

I u nastavku tjedna promjenljivo i relativno toplo, povremeno uz kišu

"U unutrašnjosti u srijedu i dalje promjenljivo, mjestimice s kišom. U četvrtak, te za vikend djelomice sunčano i uglavnom suho, a u petak ponovo oblačnije, ponegdje s kišom, i to uglavnom u središnjim i istočnim krajevima.

Na Jadranu idućih dana i dalje promjenljivo povremeno s kišom i pljuskovima, osobito u srijedu, kada mjestimice još može biti obilnije kiše, osobito u Dalmaciji. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, a u petak i nedjelju jako i olujno jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.