Ponedjeljak: promjenljivo, toplo, vjetrovito, kiša...

U novome se tjednu nastavlja promjenljivo i relativno toplo vrijeme, povremeno s kišom, češćom i obilnijom na Jadranu i područjima uz njega, gdje je i veća vjerojatnost izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će povremeno umjerem, gdjekad i jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i još jače jugo, osobito do srijede.

Vjetar i kiša
otežavat će nastavak berbe maslina, a Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u HRT-ovim Plodovima zemlje dodatno upozorava: "A da osim toga ne bi bilo nekih veći iznenađenja, na vrijeme poduzmite mjere zaštite bilja i tla od bujica."

Koliko je gdje palo kiše na meteorološkim postajama DHMZ-a, kolika jako puše vjetar, te  kolika je temperatura, relativna vlažnost i prizemni tlak zraka i još neki meteoparametri - može se pratiti u HRT METEO aplikaciji, u kojoj su dostupne i mnogobrojne prognoze meteorologa-prognostičara Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i drugih europskim meteoslužbi, kao i uvijek aktualne prometne informacije HAK-a.

Ne zaboravite voziti s uključenim svjetlima, ne samo zbog česte smanjene vidljivosti i za vožnju nepovoljnih meteoroloških uvjeta. I budite više nego inače oprezni u prometu!

A i imajte strpljenja i razumijevanja prema onima na koje više djeluju ove prilično nepovoljne biometeorološke prilike, koje će potrajati veći dio tjedna.

I sljedećih dana - relativno topli studeni,
i more koje se od juga, oštra i lebića pjeni...
Kratki rukavi su još mnogima u primjeni,
ali na suncu - ne više u sjeni...
Uz sve to još i česta kiša, pa i pljuskovi povremeni,
a i pogledi kod mnogih pospani, sneni...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a možda je nekima zanimljivo pogledati i Vrijeme Hrvatska, s prognozom za 55 mjesta u Hrvatskoj i/ili Vrijeme Europa, s prognozom za 44 europska grada, te Vrijeme svijet, s prognozom za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Ponedjeljak: česta kiša i vjetar, ali i relativno toploKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi s oblacima i mjestimičnom kišom, a sredinom dana i poslijepodne bit će i sunčanih razdoblja. Uz jugozapadni, prolazno i zapadni vjetar, temperatura će tijekom dana biti malo niža nego u nedjelju - od 17 do 19 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj puhat će jugozapadnjak, sredinom dana prolazno zapadnjak i sjeverozapadnjak. Oblačnije će biti u prvom dijelu dana, ponegdje s kišom, koja je u nekim predjelima moguća i tijekom sunčanijeg poslijepodneva. Najviša temperatura bit će od 15 do 17 °C.

Kiše će povremeno biti i na sjevernom Jadranu te u gorju, posebice u noći i ujutro, kada ponegdje može pasti veća količina. Puhat će jugozapadnjak, mjestimice na udare jak, a temperatura će zraka biti između 12 i 15 °C u gorju i u unutrašnjosti Istre te od 16 do 19 °C na obali i otocima.

Podjednake će vrijednosti biti i u unutrašnjosti Dalmacije, dok će na srednjem Jadranu biti toplije, od 19 do 22 °C. Prvi će dio ponedjeljka biti oblačniji s povremenom kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, prema jugu uz mogućnost za obilniju oborinu. Jugo i južni vjetar će slabjeti i okrenuti na jugozapadni i zapadni, ponegdje i sjeverozapadni vjetar.

I na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka promjena vjetra, uz more najprije valovito i jače valovito, zatim u smirivanju na umjereno valovito u drugome dijelu dana. Najviša temperatura bit će između 19 i 22 °C. Povremena kiša padat će glavninom u noći i prijepodne, kada ponegdje uz grmljavinu može biti jačih pljuskova.

Od utorka, i dalje promjenljivo, povremeno uz kišu, te relativno toplo, osobito do srijede i vjetrovito

Na kišu u kopnenom području treba računati i idućih dana, poglavito krajem utorka, u noći na srijedu te u prvome dijelu srijede, a bit će je i u drugoj polovini tjedna. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, koji će u utorak nerijetko biti jak, moguće i s olujnim udarima. Temperatura zraka i dalje će biti zamjetno viša od uobičajene za početak studenog, posebice u utorak.

Na Jadranu i dalje promjenljivo. Obilnije oborine može biti u utorak na sjevernom dijelu, a u srijedu na južnom. U utorak će jugo i južni vjetar ponegdje biti jaki i olujni, u srijedu i četvrtak će zapuhati jugozapadnjak i zapadnjak, a potkraj tjedna ponovno jugo. Zadržat će se toplo.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.