Poduzmite mjere zaštite bilja i tla od bujica

Tjedan pred nama donosi relativno ugodno toplo, ali zato neugodno kišovito vrijeme. Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti na kontinentu u granicama od 16 °C u gorskoj Hrvatskoj te sredinom tjedna ponegdje i 25 °C u Slavoniji, a na sjevernom dijelu Jadrana oko 20 °C te u Dalmaciji oko 22 °C. U drugoj polovini tjedna ipak barem malo svježije, s tjednom najnižom temperaturom od 7 °C do 13 °C, a na otocima moguće koji stupanj više.

Tjedan će vjerojatno biti kišovit, posebno sredinom - i posebno u gorju i na sjevernome Jadranu, gdje je moguća i obilna kiša. No, kako prognoze oborine nisu dovoljno pouzdane, i rasap kompjutorskih prognostičkih izračuna je prilično velik - i za sredinu tjedna, te još više kod prognoze količine oborine krajem tjedna - savjetujemo vam pratiti dnevne prognoze vremena, ali u međuvremenu ne zanemarite pripreme za moguće obilnije kiše.

A srednja dnevna temperatura tla na dubini od desetak centimetara na kontinentu će vjerojatno biti u granicama od 8 °C do 10 °C, a uzduž Jadrana od 13 °C do 15 °C - na otocima i na jugu ipak malo toplije.

Uz relativno toplo vrijeme, kiša će posvuda dobro doći i popuniti ispražnjene zalihe vode u tlu, a uzduž Jadrana još i uz toplinu tla, omogućit će bujanje povrtlarskih kultura. Istina, otežat će nastavak berbe maslina, ali da osim toga ne bi bilo nekih gorih iznenađenja, na vrijeme poduzmite mjere zaštite bilja i tla od bujica.

A da je kiša, istina ne pretjerana, doista poželjna u studenome potvrđuje izreka: "Grmljavina u studenome znači rodnu iduću godinu. " 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.