Nedjelja: vjetrovito, toplo, česta kiša, gdjegod obilna

U nedjelju će biti toplije nego u prvom dijelu blagdanskoga vikenda, ali i vjetrovitije, u većini Hrvatske uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu.

Štoviše, u mnogim mjestima na Jadranu i područjima uz njega bit će i kišovitije nego u subotu. Pritom valja upozoriti na veliku vjerojatnost za ponegdje obilne pljuskove s grmljavinom, i osobito na Jadranu - jako i olujno jugo i oštro - južni vjetar, potkraj dana i u noći na ponedjeljak i jugozapadni vjetar - lebić, a i za poteškoće u pomorskom prometu. Nevolje bi neki mogli imati i zbog poplavljenih riva.

I u sljedećem tjednu nastavit će se promjenljivo vrijeme, gotovo svakodnevno uz barem malo kiše, a ponegdje i obilnije pljuskove, te pritom i dalje za početak studenoga iznadprosječno toplo, do srijede i prilično vjetrovito.

Koliko gdje puše vjetar na meteorološkim postajama DHMZ-a, te kolika je temperatura, relativna vlažnost i prizemni tlak zraka i još neki meteoparametri - može se pratiti u HRT METEO aplikaciji, gdje su malo poslije 1, 7, 13 i 19 sati dostupna i mjerenja oborine. Naravno, i prognoze meteorologa-prognostičara Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i drugih europskim meteoslužbi, kao i uvijek aktualne prometne informacije HAK-a.

Eh, da - ne zaboravite voziti s uključenim svjetlima, ne samo zbog česte smanjene vidljivosti i za vožnju nepovoljnih meteoroloških uvjeta. I budite više nego inače oprezni u prometu!

A i imajte strpljenja i razumijevanja prema onima na koje više djeluju ove prilično nepovoljne biometeorološke prilike. Znatno bolje neće biti ni početkom sljedećega tjedna...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a možda je nekima zanimljivo pogledati i Vrijeme Hrvatska, s prognozom za 55 mjesta u Hrvatskoj i/ili Vrijeme Europa, s prognozom za 44 europska grada, te Vrijeme svijet, s prognozom za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Nedjelja: relativno toplo i vjetrovito, česta kiša, ponegdje i obilnijaKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje s kišom i to većinom u noći i ujutro. Puhat će slab i umjeren, mjestimice na udare i jak južni vjetar, a najviša temperatura bit će od 18 do 21 °C. Najniža jutarnja pak između 8 i 11 °C.

Podjednako toplo i ujutro i danju bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje također uz promjenljivu naoblaku treba računati ponegdje na malo kiše, uglavnom ujutro te ponovno navečer i u noći na ponedjeljak. Bit će relativno vjetrovito, uz na udare jak južni i jugozapadni vjetar, i to uglavnom mjestimice u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini.

Još i vjetrovitije bit će u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje će puhati i jako i olujno jugo i južni vjetar, poslijepodne ponegdje i jugozapadni, a ne treba iznenaditi ni ako lokalno padne 50 pa i više litara kiše po četvornom metru. Najviša temperatura zraka u gorju će biti od 14 do 18 °C, a na moru između 18 i 21 °C.

I u većem dijelu Dalmacije temperatura oko 20 °C, uz promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme, s povremenom kišom, ponegdje i grmljavinom, a uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice može pasti i obilnija kiša. Puhat će umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo i južni vjetar, uz umjereno valovito i valovito more.

Na krajnjem jugu Hrvatske more može biti jače valovito, također uz jako i olujno jugo i južni vjetar. Povremeno će padati kiša, mjestimice i obilnija, uz izraženije pljuskove, a temperatura zraka porast će do vrijednosti između 19 i 22 °C."

I u novome tjednu promjenljivo i relativno toplo, povremeno uz kišu, do srijede i prilično vjetrovito

"U novome se tjednu nastavlja promjenljivo i relativno toplo vrijeme, pri čemu će kiše od kopnenih područja najviše biti u gorju, i to osim u nedjelju, ponovno potkraj utorka. A veća je količina oborine u srijedu moguća i mjestimice u sjevernijim krajevima. Bit će relativno vjetrovito, posebice u utorak uz jak jugozapadnjak i južni vjetar. Od srijede će se temperatura zraka malo sniziti, ali će i dalje biti relativno visoka za početak studenoga.

Na Jadranu također promjenljivo i pretežno oblačno s povremenom kišom, mjestimice obilnijom, i to u utorak na sjevernom dijelu, a u srijedu u Dalmaciji. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, u ponedjeljak te od srijede povremeno i jugozapadni vjetar. Bit će relativno toplo, uz manji pad temperature u drugoj polovini tjedna.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.