Slijedi opet toplije, ali i kišovitije, vjetrovitije...

Studeni je počeo s mjestimičnim minusima,
koji baš i nisu pogodovali svim sinusima,
ali i mnogima povoljnim suhim i djelomice sunčanim vremenom,
a nastavit će se - neprimjereno studenom...

Uskoro se ponovno mijenja meteorološka slika,
pa će na vrijeme biti novih raznovrsnih povika,
a i kojekakvih - i pozitivnih i negativnih kritika...

Već od vikenda slijede dani (ne)miliji:
u većini krajeva od blagdanskog petka oblačniji,
ali i diljem Hrvatske opet osjetno topliji.
Samo ponegdje još u subotu ujutro maglovitiji,
zatim posvuda - napose na moru i uz njega - kišovitiji,
te uz jugo, južni i jugozapadni vjetar puuuuno vjetrovitiji!

I pritom biometeorološki nepovoljniji,
pa bi mnogi mogli biti razdražljiviji,
i po cijele dane neraspoloženiji,
te za svađu i prepirku spremniji,
ali i u vožnji nepažljiviji...
Neki pak, srećom, samo umorniji,
i koliko god spavali - pospaniji...
Na žalost, i na mjestima ranijih ozljeda bolniji...

Slijede prognostički retci još detaljniji,
i u proznom obliku mnogima razumljiviji,
i pritom draži i uobičajeniji:
svakako od ovih gornjih - "normalniji"...

Subota: toplije, ali i vjetrovitije, većinom uz kišu, ponegdje i obilnijudr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu će na istoku zemlje biti promjenljivo oblačno i toplije nego u petak, uz dnevnu temperaturu do 15 °C. Mjestimice će biti slabe kiše, ponajprije u zapadnoj Slavoniji u drugom dijelu dana. Puhat će povremeno umjeren jugoistočnjak.

U središnjoj Hrvatskoj od sredine dana jugozapadnjak. Prije njega ujutro još može biti magle. Oblaka će biti mnogo, povremeno i slabe kiše, a kraća sunčana razdoblja moguća su tek rijetko.

Na zapadu zemlje sunce se vjerojatno neće vidjeti. Povremeno će padati kiša, na širem riječkom području moguće i obilnija. Uz umjeren jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu i jugo te južni vjetar, dnevna temperatura zraka bit će od 15 do 17 C, a u gorju i unutrašnjosti Istre između 11 i 14 °C.

U Dalmaciji toplije, no i ovdje je moguća obilnija kiša, posebice na otocima. Dok će uz more biti i kraćih sunčanih razdoblja, u unutrašnjosti će ona vjerojatno izostati. Zapuhat će umjereno jugo i južni vjetar koji će prema kraju dana jačati.

Na jugu Hrvatske će već poslijepodne biti jakog juga i južnog vjetra. Oblaka više nego u petak, povremeno uz kišu, osobito navečer moguće i obilna - u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. I dalje danju toplo, od 17 do 21 °C.

Od nedjelje još toplije, ali i vjetrovitije, većinom i kišovitije

Na kopnu sljedećih dana
južina i iznadprosječna toplina - od nedjelje ponegdje i oko 20 °C. Kiša će biti česta, osobito u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje će lokalno biti i obilna, a može i zagrmjeti. Povremeno će puhati i jak južni i jugozapadni vjetar.

I na Jadranu kišovito i vjetrovito, osobito u nedjelju, kada će kiša nerijetko biti obilna, a puhat će i jako do olujno jugo te južni vjetar. U ponedjeljak pak prolazno okreće na jugozapadnjak. Uz južinu danju će biti toplo, a osobito će porasti jutarnja temperatura.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Osim ove prognoze, u suradnji sa službujućim kolegicama i kolegama iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i drugih meteo-službi iz Europe i svijeta, dr. sc. Petra Mikuš Jurković je pripremila i prognozu za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koje se mogu naći u HRT METEO aplikaciji, a i za još 33 veća svjetska grada, koja se emitira na HTV4 - emisiji Vrijeme svijet.

HRT METEO

Osim tih vremenskih prognoza, u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone - postoje i mnogobrojne druge informacije o prošlom vremenu, a i uvijek aktualne prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.